Eminem'i Hip-Hop ile tanıştıran adam: Amca Ronnie - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

28 Haziran 2016

Eminem'i Hip-Hop ile tanıştıran adam: Amca Ronnie



Eminem'in ilk yakın arkadaşı (Proof'tan da önce vardı) Ronnie hakkında bir çok şey duyduk aslında. Şarkılarda olsun, röportajlarda olsun vesaire. Asıl adı Ronnie Dean Polkingharn olan bu genç Betty Kresin'in (Eminem'in büyükannesi) altıncı çocuğudur. Marshall'dan sadece iki ay büyüktür. Çocukluklarında boş zamanlarını hep birlikte geçirirlerdi. Ronnie'nin yeğeni Marshall üzerinde büyük etkileri vardı. Bunun en büyük etkisi, bizleri Eminem'i tanımaya vesile olan etkenlerden biri; hip-hop ile tanıştırmasıydı.

Em', onun '91 yılında "Breakin" filminin soundtrack'ini verdiğini hatırladığını söylüyor. Ve şöyle demektedir;

"Dokuz yaşındayken, amcam Breakin' filminin soundtrack albümünü vermişti. İlk kez bir rap parçasını böyle duydum, Ice T'nin "Reckless" şarkısı. Hayran olmuştum."

Marshall ve Ronnie birlikte rap kayıtları bile aldılar. Em' ve Debbie (Eminem'in annesi) Detroit'e taşınmak zorunda oldukları vakit bu iki çocuk ayrılmıştı. Ama St. Joseph, Missouri'ye gittiğinde ona bolca zaman geçiriyordu. Marshall, Ronnie hakkında demişti ki;

"O benim en iyi dostum gibiydi. O benim sahip olduğum tek aileydi, çok yakındık."

Betty Kresin'in dediğine göre uzun süre ayrı kaldıkları için ikisi de birbiriyle görüşmek istiyorlarmış.

1991 yılının, 13 Aralık gününde Marshall'ın hayatında büyük bir trajedi gerçekleşiyordu. Debbie oğluna kötü haberi verecekti:

 "O (annesi) sadece ağlıyordu. Ve bende onun gibiydim, Ronnie ölmüştü..."

Eminem cenazeye katılamadığı için büyük bir şok geçirmişti. Sadece onla birlikte aldıkları rap kayıtlarını dinleyerek kendini teselli ediyordu.
Belki bilirsiniz 2001 yılında Eminem amcasının ses kaydını kullanmak istediği için büyükannesi çok üzülmüştü. Kendi torununu dava etmişti bu yüzden, Eminem'in amacını yanlış anlamıştı. Torununun kötü olduğunu düşünüyordu. Ayrıca araları bozuktur. Eminem ünlü olduğunda Betty ondan faturalarını ödemesini istemiştir.

"Onu gördüğümde bana ne kadar borcumun olduğunu sordu. Ona söyledim ama o hiç bir şey yapmadı. Annesine dahi bir yardımda bulunmadı. Annesinin evi yıkık döküktü ve kullanabileceği sadece çamaşır makinesi vardı."

Ayrıca büyükannesi Ronnie'nin ölüm sebebini gerçekten araştırmasını istemiştir.

Amcasının ölümüyle başa çıkması Eminem'in uzun zamanını aldı. Onu saplantılı yaptığı da oldu, intihar etme eğilimli liriklerini şarkılarına taşıdı. Bunun sebebi Ronnie'nin ilk başta söylediğim gibi büyük etkileri olmasıydı onun üzerinde. Music 365'e 28 Nisan 2000 yılında verdiği bir röportajda şöyle bir diyalog geçti;

"-Music 365: Amcan Ronnie intihar etti, Sende böyle bi' şey yapmayı hiç düşündün mü?  
-Eminem: Bu her zaman aklımın kuytu köşelerinde olan bir şey oldu. Ama bunu yapacak kadar cesaretli olduğumu sanmıyorum."

Eminem'in bu cesaretsizliğine teşekkür etmek lazım, eğer o kadar cesaretli olsaydı belki böyle büyük bir hip-hop ikonunu tanımamış olacaktık.The Marshall Mathers LP albümünde bulunan, bence Eminem dehasının en iyi ürünü olan "Stan" şarkısında amcası Ronnie hakkında bahsetmektedir;

"Ronnie amcan hakkında olanları okudum, üzgünüm. Benim de bir arkadaşım sürtüğün teki onu istemediği için kendini öldürmüştü."

Bu sözler Ronnie'nin ölümüne dair birer referanstır. Ronnie'de kendini bu yüzden öldürmüştür. Sevgilisi onu terkettiği için o da bunalıma girip, intihar etti. Ronnie'nin çok hassas bir adam olduğu bilinmekte. Hatta Ronnie ordudan silah tutamadığı için kovulmuş. Fakat intihar ettiğinde silahı tutmayı becerip, kendini vurmuş. Ne acı!

Bir farklı şarkıdan referans vermek gerekirse, Eminem'in annesine nefret kustuğu şarkı olan "Cleanin' Out My Closet" olabilir;

"Ronnie öldüğünde benim hakkımda dilediğin şeyi söylemiştin hatırlıyor musun? Eh, bil bakalım ne oldu, ben öldüm. Senin için olabildiğince ölüyüm."

Ve bir farklı referansta "My Dad's Gone Crazy"'den;

"Bir küçük kızın gözlerinden daha fazla acı var beynimde. Uçağın içinden, ikiz kuleleri hedef aldım. Ronnie'nin mezarının önünde duruyorum, gökyüzüğüne doğru haykırıyorum."

Marshall, her zaman onun kendisinden daha iyi olduğunu düşündü. Hatta onun önünde rap yapmaya pek cesaret edemezdi, çünkü onun kendisinden daha iyi olduğu o zamanlar apacık gerçekti ona göre. Ronnie, Detroit'e Eminem'i ziyarete geldiğinde, Em' ona en büyük hayalinin rap superstar'ı olmak ve bunun için çabalamak olduğunu söylemiş.

Sevgili amcası Ronnie, Eminem'in iyi bir rapçi ve hip hop ikonu olmasında büyük katkısı olan kişilerden biri.


Mert Yıldız
twitter.com/plzcek 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder