Eminem'e Diss Atanların Başlarına Gelenler - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

9 Mart 2014

Eminem'e Diss Atanların Başlarına Gelenler

 

Başlığa aldanmayın. Bu yazıda sadece birbirine diss atan kişilerin hikayesini değil aynı zamanda Eminem hakkında pek çok bilmediğiniz şey, önemli bilgi ve büyük ihtimalle hayatınız boyunca hiç duymadığınız mükemmel Eminem şarkılarını öğreneceksiniz. Yazı uzun olduğu için sizi sıkmak istemedim ve yazıyı eğlenceli bir havada yazmaya çalıştım, sıkılmadan okuyacağınızı umuyorum. Başlığı espri amaçlı o şekilde yazdım yoksa kimsenin öldüğü yok.


Bu yazıda Eminem'in diss attığı kişilerin hepsini listelemedim, uzun süreli ve önemli olarak nitelendirilebilecek, karşılıklı atışmaya dayanan diss'leri, kavgaları açıklıyorum. Eminem'in diss listesini çıkarsak zaten ohoo, sadece We Made You şarkısında 20 kadar kişiye diss var zaten. 

Ve tabi ki bu yazıda Eminem'e diss atmanın sonuçlarını, onla dalaşan dangalakların hazin sonunu göreceksiniz. 

Başlayalım. 



1) Christina Aguilera


Olay 2000'de Christina kaltağının MTV'de "Eminem çok tatlı birisi ama kadınlar bu ağzı bozuk küfürlü adama dikkat etsin." demesiyle başlıyor. Aynı yıl içinde Eminem, Redman ile beraber 'Off the Wall' adlı bir şarkı yapıyor. Şarkı çok güzel bu arada, dinleyin. Bu şarkıda Eminem, Christina'ya ilk lafını çakıyor. "Christina beni terörist olmaya zorluyor, saçlarından tutuyorum ve Sahara çölünde boydan boya sürüklüyorum."


The Real Slim Shady şarkısındaki göndermeyi ise hepimiz biliyoruz artık. Eminem şarkıda, MTV performansı için gelen Christina'nın kuliste Limp Bizkit grubunun solisti Fred Durst ve Carson Daly'ye oral seks yaptığını iddia ediyor. Christina karşılık olarak "İğrenç, tiksindirici bir iddia ve kesinlikle doğru değil." diyor. (Biz de yedik aq) Daha sonra bu folloş Christina The Real Slim Shady'nin müziğini kullanarak Eminem'e diss niteliğinde "Will the Real Slim Shady Please Shut Up" adlı bir şarkı yapıyor :D Cidden çok komik bir şarkı bu kadın tam bir salak. Eminem sonrasında D12- Devils Night albümünde 'Aint Nuttin But Music' şarkısında da Christina'ya sözü geçiriyor. Bir de 'Freestyle Gone Crazy' adlı bir freestlye'ı var çoğunuz bilmez. O şarkıda Britney, Christina, Backstreet Boyz, ve NSync'e diss atıyor Eminem. Christina bir daha karşılık veremiyor, ne inkar ne karşılık. 


2) Michael Jackson


Oldukça tartışılan bir konu. Ve Eminem çok eleştirildi. MJ hayranları ondan nefret etmeye başladı vs. Olay, Eminem'in Just Lose It klibinde MJ ile dalga geçmesini konu alıyor. Onun plastik cerrah operasyonuyla ve siyahken beyaz olmasıyla vs. dalga geçiyor. Ayrıca MJ bir PEPSI reklam filminde oynamıştı ve çekimler esnasında saçı yanmıştı. Eminem klipte bu olayla da dalga geçiyor. Klip, BET tarafından yasaklandı. Eminem'e tepkiler çığ gibi büyüdü. Kendi hayranları bile onun bu yaptığına anlam veremedi. Ancak Eminem'in en büyük destekçisi MTV videoyu yayınlamaya devam etti :D 


Klipten bir hafta sonra MJ bir radyo programına katıldı. "Eminem'e çok kızgınım ve bunu neden yaptığını bilmiyorum. Bu çok saygısızca. Onu bir sanatçı olarak takdir ediyorum ama bu yaptığı beni şok etti. Stevie Wonder, Eminem'e "Bu yaptığın aptalca, siktiriboktan ve amacın dikkat çekmek mi bilmiyorum ama başardın." dedi. 


Eminem daha sonra kısa bir açıklama yaptı. "Ben sadece ironi yaptım, kimseyle dalga geçmeye çalışmadım. Benim şarkılarımın tamamı bu tarz esprilerle doludur. Ancak ben MJ'den özür diliyorum." dedi. MJ geri bir dönüş yapmadı. 


Eminem'in hayatı boyunca özür dilediği tek kişi MJ'dir. 


Bu arada Eminem hiçbir zaman MJ'in ölümüyle ilgili bir konuşma yapmadı, internette dolşana şeylere inanmayın.


3) Mariah Carrey ve Nick Cannon


Bunun için ayrı bir yazı yazdık. Mutlaka okuyun. 


http://eminem-turkey.blogspot.com.tr/2014/03/eminem-mariah-carey-iliskisi.html



4) Insane Clown Posse (ICP) Sahne adları Shaggy 2 Dope ve Violent Jay


ICP iki kişilik bir gruptur. Palyaço gibi giyinirler. 


Eminem, 1997'de ilk ciddi albümü The Slim Shady EP albümünün tanıtımı için bir parti düzenliyor. Konuk sanatçılar olarak Esham, Kid Rock ve belki ICP diyor. ICP neden belki dediğini soruyor Eminem'e. Eminem "Neden öyle dediğimi bilmiyorum, geliyorsunuz dimi?" diyor. ICP cevap olarak "Siktir lan, senin partine gelmiyorum ben. Normalde gelecektim ama şimdi belki diyorsun senin gibi yalancının partisine gelmem" diyor. Eminem, ananızı sikicem sizin edasıyla "Till Hell Freezes Over" adlı bir şarkı çıkarıyor. Bu şarkı hiç yayınlanmadı internete sızdı. Şarkıda ICP'ye sağlam geçiriyor. Youtube'dan dinleyin şarkıyı. Yayınlanmamış şarkılar değerlidir, özeldir çoğu kişi bilmez, etrafınıza yaymayın kendinize saklayın.


ICP bunun karşılığında Eminem'in "My Name Is" şarkısıyla dalga amaçlı "Slim Anus" adlı bir diss parçası çıkarıyorlar.  Eminem bunun üzerine The Marshall Mathers LP albümünde "Ken Kaniff" skit'inde (Ken Kaniff yazımızı okudunuz mu? TIKLAYIN) gönderme yapıyor ve "Marshall Mathers" şarkısında ikinci verse'ün neredeyse tamamında ICP'ye diss atıyor. 


Plus I was put here to put fear in faggots who spray Faygo Root Beer, 

Bu cümleden sonra verse'ün geri kalanı ICP'ye diss.

2. verse'de Eminem ICP'ye cidden çok ağır laflarla geçiriyor. "Kendilerine palyaço diyorlar çünkü onlar eşcinsel." gibi.


Ayrıca geçen gün tweet atmıştık. Eminem bir keresinde paintball silahıyla ateş etmişti ancak top patlamadığı halde tutuklanmıştı diye. Araştırmalarım sonucu anladım ki paintball ile ateş ettiği şey ICP'nin kamyonetiymiş :D Marshall Mathers şarkısında bunu açıkça söylüyor Eminem. 

"Ask 'em about the club they was at when they snuck out
After they ducked out the back when they saw us and bugged out
Ducked down and got paintballs shot at they truck, blaow."


Şu an gülüyorum hala. Eminem tam ergenmiş o zamanlar :D Paintball ile ateş etme olayı çok hoşuma gitti :D

Marshall Mathers şarkısında şöyle bir sözü de var yine ikinci verse'ünde. And I don't need help from D12 to beat up two females. Yani diyor ki iki kızla kapışmak için D12'in yardımına ihtiyacım yok. :D

Eminem bununla yetinmedi. "Dr. Dre, Snoop Dogg, Xzibit vs bir çok müthiş ismin olduğu "The Up in Smoke Tour" turunda ICP'ye direk sahnede diss attı. Onlara "Insane Clown Pussies" dedi :D Gülüyorsunuz biliyorum :D
ICP akıllanmadı iki diss daha hazırladı "Nuttin' But a Bitch Thang" and "Please Don't Hate Me" adlarında. Eminem de Business şarkısında ICP'ye karşılığını veriyor. "...so I'd like to welcome y'all to Marshall and Andre's carnival"


Yukarıda anlattığım parti olayıyla taşak geçiyor yani. Sonrasında ICP karşılık veremedi.

Ayrıca 2001'de ''Hakim Denise Langford Morris'in, rap müziği yapan bir grubun menejeriyle çıkan kavgada silah bulundurmaktan suçlanan Eminem'e, bir yıl süreyle silah taşımama cezası verdiği bildirildi. Eminem'in 21 gün kamu yararına çalışma ve mahkeme masrafları dahil 2 bin 360 dolar para cezasına çarptırıldığı da belirtildi. Gerçek adı Marshall Bruce Mathers III olan Eminem, Insane Clown Posse adlı rap grubunun menejeriyle çıkan tartışmada silah bulundurmakla suçlanmıştı. Grammy ödüllü Amerikalı rap sanatçısı Eminem, bir yıl süreyle silah bulundurmama cezasına çarptırıldı.'' şeklinde bir haber de çıkmıştı. 

5) Ja Rule


Yazıdaki belki de en önemli kişilerden. Bu aslında birlik olmanın yardımlaşmanın en güzel örneklerindendir. Bu mal, 50 Cent'e laf atıyor. 50 Cent Eminem ve Dre'nin plak şirketi Shady&Aftermath'e katılınca kıskanıyor ve iftira atıyor. Bir radyo programında Ja Rule, 50'yi tehdit ediyor. Bana karşı bir şarkı hazırlayacak olursan seni dava ederim diyor. (Aynı Sago gibi adjfhads) Ancak 50 Cent reyiz "Sikerim lan davanı." dercesine Ja Rule'a "Back Down" şarkısında diss atıyor :D Kısacası doğru olanı yapıyor. Bir rapper başka bir rapper'ı dava açmakla tehdit edermi be? Rezillik bu. 


Neyse bu Ja Rule, Loose Change adlı bir diss hazırlıyor. Embesil herifin işi 50 ile olduğu halde Eminem ve Dre'ye hatta Eminem'in kızıyla karısına laf atıyor. Şarkıda Eminem'e Feminem diyor Dr. Dre'ye bile laf atıyor bu mal, evine travesti aldığını iddia ediyor adkjadkl. Ulan senin işin 50 ile değil mi, Dre'ye ne laf çakıyorsun yok travesti alıyormuş Allah'ın embesili. Her şeyi geçtim Ja Rule Eminem'in annesine laf ediyor, hadi o zamanlar Eminem annesini sevmiyordu bunu da geçtim karısı Kim ile kızı Hailie'ye aşağılayıcı sözler söylüyor. Eminem, kızına laf söyleyen adamı yaşatır mı lan? 


Bu olaylar üzerine Busta Rhymes reyiz de yardıma koşuyor ve Eminem'in 50 Cent'e destek olmak amaçlı hazırladığı "Hail Mary" adlı şarkısında 50 Cent ile birlikte söylüyor. (Bu şarkı  2Pac'ın Hail Mary adlı ünlü diss parçası sample alınarak hazırlandı. Yani bir "remake". Ve şarkının başında Eminem, 2Pac'a huzur içinde yat diyor.) 


Bu şarkıda Eminem tamamen 2Pac'ın söyleyiş tarzını ve kafiyelerini kullanmış. Tamamiyle onu taklit etmeye çalışmış. Yani tam bir "remake" olmuş mutlaka dinleyin harika olmuş. Ayrıca şarkıda neredeyse 50 Cent, Eminem'den daha iyi söylüyor. Hatta belki de daha iyi. E tabi asıl kilit kişi 50 olduğundan adam dolmuş yardırmış :D Ancak Eminem, bu şarkıda kızına, karısına ve annesine söylenen laflara yönelik bir şey demiyor. Herkes şaşırıyor Eminem neden bir şey demedi diye.


Bu Ja Rule embesili de bizim tayfaya özenerek 2Pac reyizin "Pain" şarkısını alıyor ve kendi çapında cover yapıyor bizim üçlüye diss atıyor. Ulan sen kimsin amın oğlu? Sen kimsin de 2Pac'ın şarkısını sample alıyorsun? Bu olay üzerine tartışmayla hiçbir alakası olmayan hatta Eminem ve 50 Cent ile bir ilişkisi bulunmayan rapçiler bile Ja Rule'a diss attı sen kimsin amk gibisinden.


Yukarıda Eminem'in kızı karısı ve annesine söylenen laflara bir şey demediğini söylemiştik dimi. Sıkı durun. Eminem grubu D12'i topluyor bir de Obie Trice'ı katıyor ve "Hailie's Revenge (Hailie'nin İntikamı)" adlı müthiş bir diss şarkısı hazırlıyor. Bu şarkı cidden olağanüstü bir diss. Ağzına sıçıyor açık söyleyeyim. Eminem şarkıda verse söylemiyor sadece nakaratı söylüyor. Yani üstüne grubu D12 ve Obie'yi salmış kendisi ellememiş diyelim. Şarkının başında Eminem, kızı Hailie'yi çağırıyor ve ona "Hailie, babanın Oscar'ını getir kızım, Ja Rule'un götüne sokacağız." diyor ve D12 şarkıya giriyor. Şarkının sonunda Hailie Eminem'in yanına geliyor ve soruyor babasına "Baba, Ja Rule benden uzun mu?" Eminem lafı yapıştırıyor "Hayır tatlım, siz ikiniz aynı boyutlardasınız." :D


Bir de "Bully" şarkısı var Eminem'in. Bunda da Ja Rule'a diss atıyor.


Ayrıca Eminem "Like Toy Soldiers" şarkısında da bu olaya deyiniyor. "That Ja shit I tried to squash it, it was too late to stop it. There's a certain line you just don't cross and he crossed it. I heard him say Hailie's name on a song and I just lost it."  (O Ja olayını bastırmaya çalıştım, durdurmak için çok geçti. Geçmemen gereken belli bir çizgi vardır ve o bunu geçti. Bir şarkıda Hailie'nin adını söylediğini duydum ve kendimi kaybettim)


Sonuç olarak Ja bir daha karşılık veremedi. Kilit noktaya dikkatinizi çekeyim. Her şey Eminem'in 50'yi koruması ve ona arka çıkmasıyla başladı. Fark ettiniz dimi aralarındaki dostluğu, dayanışmayı.


Not: Eminem, Got It Twisted isimli bir freestyle şarkıda Ja Rule ve Benzino ikisine birden diss atmakta.



6) Moby

2000'de The Marshall Mathers LP yayınlandığında Moby adlı tekno müzikle uğraşan dangalak kardeşimiz albümü kabul edilemez derecede terbiyesiz bulduğunu ve homofobik karşıtı sözleri ise iğrenç bulduğunu söyledi.


Sen misin Eminem'e laf atan. Eminem, 2002'de Without Me şarkısında diss'ini attı. Hepimiz o sözleri biliyoruz. "36 yaşındasın Moby, çok yaşlısın, bırak artık. Kimse tekno dinlemiyor."  


Moby karşılık veremedi. Şu an 48 yaşında. 



7) Benzino ve The Source


The Source isimli hip-hop dergisi The Marshall Mathers LP albümüne 5 üzerinden 2 puan verdi :d (Tarihin en iyi rap albümlerinden biri olarak gösterilen, ve müzik tarihinde en hızlı satan solo albüm rekorunu 14 yıldır elinde tutan bir albüme, bir klasiğe 2 puan veriyor amk malları.)


Eminem takmadı umursamadı başta. Ancak bu amına kodumun dergisi Benzino malının albümüne 4 puan verdi ve dergiye kapak yaptı. (Objektif olsam bile Benzino boktan bir rapper. Zaten piyasadan silindi gitti.) Eminem'in kankaları durur mu? Obie Trice, 50 Cent ve D12 hemen toplaştılar bir iki şarkı yaptılar. Sonrasında Eminem, bu dangalak için bu kadar adam toplamanın mantıksız olduğuna karar veriyor ve D12'in ve 50'nin olmadığı onun yerine Obie ile DMX'in olduğu "Go To Sleep" diss'ini hazırlıyor. Bu şarkıda Eminem'in verse'ü çok sağlam. Türkçe altyazılısı var Youtube'da izlemelisiniz.

Olaylar kızışıyor ve derginin sahibi Scott istifa ediyor kşajdad :D Benzino malı akıllanmıyor Eminem'e, Shady Records'a ve Slaughterhouse'a laf atıyor. Eminem bunları takmıyor. Benzino'ya attığı diss'lerin bir kısmı "Yellow Brick Road" ve "The Sauce" şarkılarında. (Bir de Like Toy Soldiers şarkısında The Source'a atıf var biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız da gidin türkçe çevirisine bakın amk.)

Üçüncü olarak Eminem tam 9 dk süren ve 3 part dan oluşan The Invasion adlı bir diss yayınlıyor. Bu 3 part lık diss'ten sonra Benzino bitiyor. Muhteşem bir diss mutlaka sinleyin Youtube'dan. 3 part ve 9 dk olanını bulmaya çalışın.


Ve bitmedi, son bir tane daha. Eminem, "Nail In The Coffin" şarkısında da tamamen Benzino'ya diss atıyor.


Ve bombaaa. Benzino malı en sonunda özür dileyerek açıklama yapıyor :D "Bunu şimdi söyleyebilirim, ben haksızdım. Çünkü günümüzde, Eminem müthiş bir söz yazarı ve bu hip-hop denen oyunda kendini en iyi gösterebilen kişi." 


Gülüyorsunuz biliyorum :D


Not: Eminem, Got It Twisted isimli bir freestyle şarkıda Ja Rule ve Benzino ikisine birden diss atmakta.





8) Everlast ve Limp Bizkit


En başta şunu yazayım. Everlast müslüman bir İrlandalıdır. Gerçek adı ise Whitey Ford.


Bu da önemli bir konu. 

Şimdi Arnold Şıvarzıneger reyizi biliyorsunuz. Reyizin 1999'da çıkardığı "End of Days" adlı bir filmi var. Everlast ve Eminem de filmin müziklerine katkıda bulunuyorlar. 
Sonra bir konser oluyor ve Yüce Rabb'ın hikmetine bakın ki bunların yolları kesişiyor. Eminem Everlast'i selamlamıyor çünkü tanıyamamış. Everlast bunu kabul etmiyor diyor ki ben Eminem'i başarısı için tebrik etmeye gittim ama o bana siktiri çekti falan diyor. İlk diss'i Everlast atıyor. Dilated Peoples grubuyla yaptığı düet şarkı "Ear Drums Pop" şarkısında Eminem'e şöyle diyor. "Cock my hammer, spit a comet like Haley/ I buck a .380 on ones that act shady"


Eminem senin ağzına sıçıcam piç, Shady ile nasıl dalga geçersin diyor içinden heralde, öyle bir diss hazırlıyor ki. Everlast normalde rap-rock yaparken başarılı olamayınca tarz değiştiriyor ve blues (!) yapmaya başlıyor! Sonra onda da başarılı olamıyor tekrar rap-rock yapıyor :D.


 "I Remember" adlı şarkısında ilk iki verse'de blues tarzı şarkı söylemektedir ve blues yaparken bile senden daha iyiyim mesajı vermektedir Everlast'e. I Remember'ı mutlaka dinleyin. İlk iki verse blues tarzında ve blues yaparken bile Eminem çok iyi, son verse ise rap ve olayların aslını anlatıyor Eminem. 1994 yılında bir stüdyoda Eminem, Sway ve Everlast aynı odadalarmış ve Everlast bir selma teşekkür güle güle falan bir bok demeden gitmiş oradan. Eminem bu olayı gün yüzüne çıkarıyor. Ayrıca şarkıda Kid-Rock ve Limp Bizkit'e övgülerde bulunuyor. Ayrıca şarkıda Eminem "Muslim (Müslüman)" kelimesini iki kere kullanıyor :D Everlast'e diyor ki "Sen bir gay'sin nasıl oluyor da kendini Müslüman gibi gösterirsin? Eğer ben de bir İrlandalı olsaydım ben de Müslüman olurdum." diyor. İlginç sözler açıkçası.


Şimdi diyorsunuz ki Limp'i madem övdü başlıkta neden Limp yazıyor. Bekleyin göreceksiniz.


Everlast akıllanmıyor. Bu sefer Eminem'in karısına, annesine ve kızına laf atıyor!!!! Whitey's Revenge adlı bir şarkı çıkarıyor bu adam. Şarkıda "Hailie'ye bir DNA kontrolü yaptırsan iyi edersin." diyor. Şarkının sonunda da "Siktir et, senin gibi birisiyle uğraşamayacağım." diyor. 


Sen misin Hailie'nin adını ağzına alan! Eminem tayfayı topluyor, Quitter isminde bir diss hazırlıyorlar ve parçanın ilk yarısında Eminem var. İlk yarının sonunda Eminem, Everlast'in yaptığı şeyi taklit ediyor. "Siktir et senle uğraşmayacağım. Üstüne D12'i salıyorum." diyor. Buradan sonra 2Pac'ın Biggie için yaptığı meşhur diss parçası "Hit 'Em Up" şarkısı sample alınıyor. Yani şarkının ikinci yarısı "Hit 'Em Up" ın remake hali. D12 üyeleri var. Ve iyi çakıyorlar lafı.


Quitter şarkısında normalde Limp Bizkit üyelerinden ve Eminem'in uzun zamandır arkadaşı olan Fred Durst de olacakmış ama dönek son anda vazgeçmiş. Sonrasında Limp Bizkit'in DJ'i Lethal bir röportajda "Eğer Eminem ve Everlast gerçek hayatta kavga etseler Everlast Eminem'i alırdı." diyor. Eminem oldukça sinirleniyor bu duruma. D12'in Devils Night albümünü biliyorsunuz. Orada Girls (Limp Bizkit Diss) adlı bir şarkı var. Eminem şarkdıa 6 dk boyunca Limp Bizkit'e diss atıyor.


2010'da Eminem'e Vibe dergisi soruyor son durum ne diye, Eminem diyor ki "İkimiz de karşılıklı saygı duymaya karar verdik birbirimize, konu kapandı." diyor. 
Yine Eminem kazandı.



9) Canibus


İsmi Williams Germaine. Eminem'in şarkılarında birkaç kez duydunuz Germaine adını.


Bu belki de en uzun süre devam eden atışma. Bunu nasıl anlatayım bilmiyorum neyse yazalım bakalım. Eminem, Dre'nin plak şirketine kabul edilmeden önce, ta 1998'de başlıyor bu olay. Canibus, 98'de Tim Westwood'un programına katılıyor ve şöyle bir iddiada bulunuyor. LL Cool J'i biliyorsunuz, Eminem'in rap idolü. Neyse bu LL Cool J, Canibus'a diss atmış zamanında. Şarkının adı "The Ripper Strikes Back". Canibus diyor ki bu şarkının liriklerini Eminem, LL Cool J adına yazdı diyor. Eminem bu iddiayı reddediyor ben böyle bir şey yapmadım diyor. Ve yaptığının kabalık olduğunu söylüyor. 


Aynı yıl, Canibus özür dilemek için Eminem'e geliyor ve düet yapalım mı diyor. Eminem şarkıyı geri çeviriyor çünkü Canibus'un verse'ünde kendisine ve LL Cool J'e göndermeler olduğunu söylüyor. Sonrasında Eminem, The Slim Shady LP albümünde Role Model şarkısında Canibus'a gönderme yapıyor. I'm cancerous, so when I diss you wouldn't wanna answer this. If you responded back with a battle rap you wrote for Canibus" (Ben kanserliyim, sana diss attığımda cevap vermek istemeyeceğin türdenim.Eğer bana battle ile karşılıkta bulunursan Canibus için yazmış olursun.) 


Sonrasında The Marshall Mathers LP çıkıyor. Albümde Stan var biliyorsunuz. Bu dangalak Canibus, müzik tarihinin en iyi 49. şarkısı olarak gösterilen Stan ile dalga amaçlı bir diss şarkısı yazıyor ve yazdığı şarkının adı da Stan.


Eminem, 2 yıl sonra Xzibit ile düet yaptığı "Say My Name" şarkısında kendi verse'ünde Canibus'a diss atıyor bunun üzerine. ""I'd rather have my mothafucking ass whooped by Moby/'fore I let some bitch in a can like Bis cop over me". (Kıçımı bu Bis (Canibus) kaltağı tekmeleyeceğine Moby tekmelesin daha iyi.)

Sonrasında Canibus, 19 Kasım 2002'de 4. albümünde 3 farklı şarkıda Eminem'e harbi çok sağlam diss atıyor. Susmuyor ibne 2003'te bir diss daha atıyor The Brainstream şarkısında. Ve cidden sağlam diss'ler. Canibus sözleri kaliteli bir rapper idi o zamanlar.


Eminem çok uğraşmak istemediğinden olsa gerek direk diss atmıyor. The Eminem Show albümünde Square Dance şarkısının sonunda, Without Me'nin introsunda, When The Music Stops şarkısında bir de Say My Name şarkısında neredeyse kimsenin anlayamayacağı ufak sübliminal göndermeler yapıyor. Mesela Square Dance'in sonuna bakalım. "Can-a-bitch won't square dance with me ...  Canada-bis, don't want no parts of me." Ayrıca Without Me'nin girişinde ki intro tekerlemenin ".. Round the outside" kısmı aslında Canibus'ın bir şarkısına göndermedir. Yine de Eminem direk diss atmıyor.


Bu arada Benzino kısmında Nail In The Coffin demiştik. O şarkıda Eminem, Canibus'a da bir iki ufak gönderme de yapıyor. 


Ve en sonunda bomba patlıyor. İnternete Canibitch (Can I Bitch) adlı bir diss parçası sızdırılıyor şarkı daha düzenlenmeden. Eminem bu şarkıda Canibus'un tek kelimeyle anlamına koymuş. Başka bir şey demiyorum ben. Türkçe çevirisi yok bu şarkının belki ileride yaparım istek olursa. Ancak şarkı aşırı derecede sağlam. Hatırlarsanız Canibus, Stan şarkısıyla dalga geçmişti. Eminem de aynı yolu kullanıyor. Evet Stan ile dalga geçiyor. O kadar değişik bir yol deniyor ki, adam kendi şarkısı Stan ile dalga geçiyor ve Canibus'un yaptığı şeyin aynısını yaparak ona aşırı derecede sağlam bir diss atıyor. 


Bu Canibus malı ara ara diss atmaya devam ediyor. 2007'deki albümünde Em ve D12'e diss atıyor. Ayrıca "King of the Dot" adlı rap battle'ında Canibus, Dizaster'a karşı iken Canibus araya Eminem'i de sıkıştırıyor. Ayrıca bu battle'da Dizaster, Canibus'u yerle bir ediyor.


Ve Eminem 10 yıl aradan sonra Canibus'u hatırlıyor :D Rap God şarkısında ilk verse'ün sonuna bakalım. "It's actually disastrously bad for the wack."  (Aslında bu şey kötü için feci şekilde kötü.)" Kelime oyununu gören?  Dizaster-ously bad. Evet fark ettiniz :D Eminem bir dahi. Adam tek bir cümlede çakmış lafı. Dizaster'ın Canibus'u ezmesi olayına göndermeyi çakıyor 10 yıl aradan sonra. Bu konuya Rap God şarkı ve klip inceleme/analizimde değinmiştim. Eğer yazımı okumadıysanız mutlaka okuyun. http://eminem-turkey.blogspot.com.tr/2014/02/rap-god-sark-ve-klibinin-ayrntl.html



10) Cage

The Slim Shady LP yayınladıktan sonra 98'de Cage, Eminem'i kendi tarzını ve lirikerini çalmakla suçluyor. (Siktir lan!) Eminem bunu reddediyor. Birbirine çok kez diss atıyorlar.


1) Cage And So Kiddies..." şarkısını Eminem'e hazırlıyor. 


2) Sonra Eminem, Tony Touch'ın bir programında freestlye yaparken Cage'e diss atıyor.


3) Cage, "Illest Four Letter Word" şarkısıyla cevap veriyor.


4) Eminem, Stretch Armstrong & Bobbito Show programında yine freestlye yaparak karşılık veriyor. Freestlye yaparken Cage'in "Agent Orange" adlı şarkısına gönderme yapıyor. Ayrıca aynı anda The Source dergisine de göndermesini yapıyor. "Waging wars, went on stage and sprayed Cage with Agent Orange, then wiped my ass with his page in Source." Daha sonrasıda Eminem, bu freestyle şovdaki verse'ünü beğeniyor ve Get You Mad şarkısında tekrar kullanıyor. 


5) Eminem cevap beklemeden tekrar diss atıyor "Drastic Measures" şarkısında. Ayrıca Cage'in kız kardeşine de bir gönderme var.


6) Cage, "Bitch Lady" ile karşılık veriyor. Slim Shady ile Bitch Lady şeklinde dalga geçiyor. 


7) Eminem, The Slim Shady LP'deki Role Model şarkısında Cage'e diss atıyor.  "I bought Cage's tape, opened it and dubbed over it," ("The Slim Shady LP, Cage'in dandik mixtape'ini alaşağı etti." demek istiyor.)


8) Son olarak Cage, Still C.A.G.E. (Dr. Dre'nin Still D.R.E. şarkısından kopya çekmiş amk) adlı bir parçada Eminem'e ufak göndermeler yapıyor ama kayda değer şeyler değil çünkü lafı yeterince yedi Eminem'den. 


Eminem tekrar bir karşılık vermedi. Dava burada sonlandı. 


11) Vanilla Ice


Yine hiçbir yerde daha önce görmediğiniz bir yazı daha! 


Vanilla Ice (gerçek adı Robert Wan Winkle) ve Eminem arasındaki düşmanlık ve yaşananlar 


Eminem birkaç kez şarkılarında Vanilla Ice'a diss attı direk adına hitap ederek. Ancak pek çok kişi neden olduğunu bilmiyor. Yine daha önce kimsenin paylaşmadığı bilgileri ilk bizden okuyacaksınız. 


Eminem her zaman Vanilla Ice'ın varlığından rahatsızdı çünkü kendisinin haricinde bir tane daha beyaz rapcinin olması sonuçta kendinin zararınaydı. Tüm diss olayını Eminem başlatıyor. Öncelikle Şubat 1999'da çıkan SSLP albümündeki Just Don't Give A Fuck şarkısında "Vanilla Ice kokusu alıyorum aynı silikon gibi." sözünü söylüyor. Haziran 1999'da ise Vanilla Ice, Vibe dergisine verdiği bir röportajda "Eminem kız gibi rap yapıyor." deyince Eminem'in eline resmen müthiş bir koz vermiş oldu :D Hatta bu salak herif bir mallık daha yaptı. Saçlarını aynı Eminem gibi kestirdi ve sarıya boyadı, hatta saç çizgisini bile Eminem gibi yaptı :D Eminem durur mu, sikiş sokuş hazırlıklarına başladı. 2000'de çıkardığı MMLP albümündeki Marshall Mathers şarkısında aynen şu sözü söylüyor. "Vanilla Ice beni sevmemiş, Vibe dergisine hakkımda saçma sapan şeyler söylemiş, sonra da saçını aynı benim gibi boyamış." diyor ve sikiş işlemini tamamlıyor :D Vanilla Ice tabi geri cevap veremedi :D 


Vanilla Ice pozitif kaldı, 2006'da Washington Post gazetesine verdiği bir röportajda "Benden başka başarılı bir beyaz rapcinin daha olmasından memnunum, çünkü tüm sorumluluk benim üzerimdeydi. Eminem'i görmek güzel." Hafiften kendisini de övüyor neymiş benden başka başarılı bir rapçiymiş :D Vanilla Ice ömrü boyunca hep dalga konusu oldu aslında. Neyse sonra barıştı gibi oldular hatta 2008'de çıkan We Made You şarkısının klibinde Vanilla Ice da oynadı. 



2011'e kadar bu konuda başka bir şey olmadı ama 2011'de hepinizin bildiği Fastlane şarkısında Vanilla Ice ile tekrar dalga geçiyor. Eminem şarkıya şöyle giriyordu hatırlayın: "Catch me in my Mercedes, bumpin' Ice Ice Baby, screamin' Shady 'til I die!". Yani "Beni Mercedes'imde yakala, Ice Ice Baby dinliyorum, ölene kadar Shady diye bağıracağım." Bu kısımda Vanilla Ice'ın popüler olan Ice Ice Baby şarkısıyla taşak geçiyor. Valla açıkçası araları düzgünken hatta Eminem onu klibinde bile oynatmışken neden Eminem tekrardan kapanmış bir olayı gündeme getiriyor anlaması güç. 



Yazı tamamen bana aittir. Okuduğunuz için teşekkür ederim arkadaşlar. Oldukça emek verilen ve büyük bir araştırma içeren bir yazı oldu. Buraya kadar okuduysanız, Twitter'dan mention atarak yorumlarınızı esirgemeyin lütfen. Desteklerinizle hızla büyüyoruz. 




Yazı: Emin Demircan  

Kişisel hesaplarım