Tech N9ne - Special Effects (Detaylı Albüm İncelemesi) - Eminem Turkey | Eminem Hakkında Haberler, Çeviriler, Videolar

Breaking

18 Mayıs 2015

Tech N9ne - Special Effects (Detaylı Albüm İncelemesi)



Tech N9ne'ın kariyerinin şimdiye dek en önemli albümünün incelemesine hoş geldiniz arkadaşlar. Büyük bir Tech N9ne fanı olduğumu zaten hepiniz biliyorsunuz ama merak etmeyin objektif bir şekilde yaklaşacağım olaya. Zaten Tech N9ne ile ilgili yazımda da gerekli yerlerde yeterince eleştirmiştim adamımızı :D 

Öncelikle bu adamın Türkiye'de tanınmasını sağlayan, fanlarının artmasını sağlayan, çok detaylı ve albüm incelemelerinin de olduğu ve binlerce okunan Tech N9ne hakkındaki yazımı okumadıysanız mutlaka okuyun şuraya TIKLAYARAK

İncelemeye dönersek öncesinde sizi Tech N9ne Turkey sayfamızın adminlerinden Batuhan Işın'ın albüm hakkında yaptığı oldukça sade ve öz ön incelemesiyle baş başa bırakacağım. (Tech N9ne Turkey sayfamız için TIKLA)

"Ve sizin aylarca benimse 1 sene boyunca beklediğim albüm sonunda çıktı. Nasıl 1 sene bekledin diye soruyorsanız Strangeulation albümü çıkışıyla Special Effects albümünün eski tarihiyle 27 Ocak'ta çıkacağı bilgisi verilmişti. O zamanlarda albümün ismini duyduğumda çok heyecanlanmıştım. Vay beee dedim albümün ismine bak. Tabi o sırada bir çok tur planları, konser planları yapılmıştı. Ama öyle bir olay oldu ki her şeyi değiştirebilecek. 6 Haziran. Tech N9ne tur sırasında hayatını derinden etkileyeceği o haberi öğrendi. Annesini, kendi tabiriyle Meleğini kaybetmişti. Bu yıkıcı habere rağmen konserini iptal etmemiş, hayranlarına ne kadar büyük değer verdiğini bizlere göstermişti. Ben bu haberi aldığımda bir şeylerin değişeceğini biliyordum. Daha derinden parçalar yazacağını, hatta belki biraz ara verebileceğini bile düşündüm. Ara falan vermedi. Bu olay onu daha da hırslandırmıştı. Artık bu işi Meleği için yapıyordu. Tüm her şeyi Ona adamıştı. Bir tur planı daha geldi. Hemen hemen 2-3 ay aralıksız konserler verdi. Ama o sırada albümü de hazırlaması gerekiyordu. Tabi bu o kadar kolay değil. Her gün aralıksız konser verip de albümü hazırlamak aşırı zor bir olay. Tech durumu Facebook ve Twitter hesabından Technician'lara açık açık belirtti ve bizlerden albümün daha iyi olabilmesi için erteleme izni istedi. Yorumları da değerlendirip cevaplar verdi. Aile toplantısı gibiydi. Büyük bir aile. Neyse erteleme geldiği zaman bir yandan üzüldüm ama diğer yandan daha iyi olacağını bildiğim için biraz daha heyecanlandım. Albümün hazırlanma sürecinde zaman zaman Tech kendi Instagram hesabından bazı parçalarından ufak ufak lirikler atıyordu. Röportajlarında albümü Annesine adadığını ve parçaların ağırlıklı olarak karamsar olacağını söylüyordu. Demem o ki eğer Tech'in annesi ölmeseydi albüm çok farklı olacaktı. Albümü şekillendiren belki de gelecek albümlerini şekillendirecek olan olay bu. Bazı eleştiriler okudum. Albümü beğenmeyen arkadaşların. Albümü beğenmemelerinin sebebi çok açık. Beklentilerini çok yüksek tutmuşlar. Aynı olayı ben Something Else albümünde yaşadım. Bu albümde olacakları tahmin ederek beklentiyi ona göre ayarladım. Albümü de çok beğendim. Tech N9ne albümü hakkında ''Şu ana kadar yaptığımın en iyisi'' diyor ve sonuna ''henüz''ü ekliyor. Eleştirilerinizi anlıyorum ve albümü olmasını istediğiniz şekilde değil de olduğu gibi dinlemenizi tavsiye ediyorum. Keyifli dinlemeler. "  - Batuhan Işın


Şimdi sıra tekrar bende. Kısaca bu albümün öneminden bahsedeceğim. Neden kariyerinin en önemli albümü olduğu sanırım ortadadır. Tech N9ne, Worldwide Choppers adlı meşhur kolobrasyon çalışmasının da bulunduğu All 6's and 7's albümünde ufaktan bir şöhret kazanmaya başlamıştı, albümü Billboard'da 4 numaraya kadar yükselmişti ancak yeteri kadar değildi. Aradan 2 yıl sonra Something Else albümünü çıkardı ve çok önemli isimlerle çalıştı, ve tanınmasında katkı sağlayacak adamlar da vardı Serj Tankian (System of a Down solisti), Wiz Khalifa, T-Pain , The Game vesaire gibi. Fragile şarkısı Tech N9ne'ın radyoda hit yapabildiği ilk şarkısı oldu, sonrasında Jimmy Kimmel Show'a katılmıştı biliyorsunuz performansını türkçe altyazılı olarak çevirmiştim. (İZLEMEK İÇİN TIKLA) Something Else albümü 58 bin sattı ve onun gerçekten tanınmaya başlamasındaki ilk adımı oldu. Hepimiz onun büyüyüşünü izliyorduk, ama stilinde ufak değişiklikler yapmaya başladığını da fark ediyorduk. Artık biraz daha piyasaya yönelik şarkılar yapıyordu. Ama kesinlikle kişiliğinden, asıl kimliğinden ve asıl tarzından ödün vermedi. Aksine her şeyi harmanladı birbirine. Pek çok müzik türünü bir araya getirdi. Artık adamımız medyada daha fazla boy gösteriyordu, röportajlara çıkıyordu, TV kanallarında yer alıyordu, Ice Bucket Challenge'lara katılıyordu, ne bileyim anladınız işte siz. Something Else onun medyaya açılmasında önemli bir adım olmuştu. Ama onun eski fanları bu durumdan rahatsızdı, çünkü adamlarının şöhrete yenik düşmelerinden korkuyordu. Ancak Tech şu meşhur cümleyi söylüyordu hep: "Tech will never go mainstream, mainstream will go Tech." Yani "Tech asla mainstream dünyasına yenik düşmeyecek, mainstream dünyası Tech'in peşinden koşacak." Yine de fanları rahatsızdı. Sıra artık sonraki albümündeydi, kilidi açmıştı ve artık içeri girmesi kalmıştı. Mainstream dünyasına bir adımını atan Tech, şimdi ikinci adımını atmaya hazırlanıyordu. Düet yapmak istedikleri listesinde çok ilginç isimler vardı, Metallica, Avenged Sevenfold, Lana Del Rey, Jay Z gibi, ve en önemlisi yıllardır düet yapmaya çalıştığı Eminem de vardı tabi. Belki istediği çoğu isim olmadı ama Eminem olmuştu artık. Eminem, WWC2'de gerçekten de vardı. Hem de Tech'in ondan 16 bar istemesine karşın o 24 bar uzunluğunda bir verse göndermişti. Tech bu şarkı için şöyle diyordu: "Eminem'den daha üst kim olabilir? Eminem ile düet yaptım! O Eminem! Artık kimi istersem onunla düet yapabilirim. Artık birine düet teklif ettiğim de 'Sen de kimsin amına koyayım?' demeyecekler, artık Tech N9ne'ın kim olduğunu bilecekler, Eminem düeti bundan sonraki tüm düetlerim için bir anahtardı ve o kapıyı artık açtım." Ve doğru da diyordu. Tech N9ne bu albümü hakkında ''Şu ana kadar yaptığımın en iyisi.'' diyor ve sonuna ''henüz''ü ekliyor. Peki gerçekten en iyisi mi? Birazdan göreceğiz...

Bu albüm bir konsept albüm. Annesine adadığı bir albüm. Biliyorsunuz annesi öldü Tech N9ne'ın. Ve bu albüme de yansımış, şarkıda genel olarak konu annesi üstünden ilerliyor ve karanlık bir albüm. Hayranları Tech N9ne'dan uzun süredir karanlık bir albüm istiyordu eski albümleri gibi. Ama Tech N9ne pek çok kez karanlık bir albüm yapmanın ruh halini kötü etkilediğini ve böyle bir albüm yapmak istemediğini söylemişti. Ancak bu albüm hafiften eski zamanlara atıfta bulunuyor. Daha duygusal ve sert bir albüm. Şarkılar genel olarak birbirleriyle bağlantılı gidiyor, çoğu şarkı öncekinin devamı gibi denilebilir hatta. Tech N9ne da zaten bu albümle karanlık zamanları tekrar başlatıyorum diyor, bu sefer kendi içimdeki cehenneme adımımı attım diyor.

Single'lar: 28 Ocak: Aw Yeah (interVENTion)
                 30 Ocak: Dyin' Flyin feat. Krizz Kaliko
                 26 Şubat: Hood Go Crazy feat. 2 Chainz & B.o.B. 
                 1 Nisan: On the Bible feat. T.I. & Zuse
                 20 Nisan: Speedom (WWC2) feat. Eminem & Krizz Kaliko
                 29 Nisan: Wither feat. Corey Taylor




Tech N9ne, genelde albümlerini parçalara ayırır. Parti, korku, dehşet, dünya, ateş vesaire gibi. Bu albümde bunu yapmamış ama günlere ayırmış albümü. Mesela annesi Pazar günü sabah ölmüştü, ve o gün ruhen çöktüğü gündü, Aw Yeah, Lacrimosa ve baş sağlığı şarkıları Pazar günü sabahında. On the Bible, Shroud, Psycho Bitch III ve Wither gibi şarkılar ise sert şarkılar ve onlar da Pazar akşamında. Mesela Worldly Angel tamamen annesine yazılmış bir şarkı. O da Pazar gününde. Pazartesi ve Salı günü parti, eğlenceli bölüm. Speedom Çarşamba gününde çünkü Eminem onu Çarşamba günü aramış. Perşembe gününden sonra ise albüm ciddileşiyor. Böyle güzel ayrıntılar da var. Benim bir başka düşüncem ise şu, bu albüm ikiye de ayrılabilir. 17-24 arasındaki şarkılar ayrı bir albüm olarak bile düşünülebilir. Çünkü özellikle 18'den sonra albüm sona kadar duygusal bir havada ilerliyor. Roadkill hariç tabi. Albüm içinde albüm olmuş sanki. 




Başlayalım...






























1: The Procedure (Intro) 

Albüm akıllıca bir intro ile giriş yapıyor. Intro'da Tech'in beynini açıyorlar ve incelemeye alıyorlar :D Başka da söylenecek bir şey yok zaten şarkı değil bir şey değil. 

2: Aw Yeah (interVENTion) (Prodüktör: Seven)

Klip: https://youtu.be/Sxks3Z6QByc

Albümümüzün ilk single'ı. Ve oldukça harika bir klibi var, çok beğendiğim bir klip. 

Şarkı opera/koro sound'ları eşliğinde başlıyor ve şarkı boyunca da bu sesler hakim bir şekilde devam ediyor. Prodüksiyonun gayet güzel olduğunu düşünüyorum, şarkı 9 parçalı bir koro ekibi eşliğinde hazırlanmış. Ve Seven birkaç rock öğesi de eklemiş. Belki ilk dinlediğinizde şarkı garip bir his bırakabilir sessel olarak, ancak sonraki dinleyişlerde sözlerin arkasında devam eden koro ekibinin sesleri adeta bal kaymak oluyor. 

Albümün en dikkat çekici ve lirikal parçalarından birisi bu. Hatta büyük ihtimalle de en lirikali. Oldukça eleştirel bir parça. Politik konulara da değiniyor, günümüzde yaşanan toplumsal sorunlara da değiniyor. Mike Brown, Boko Haram, Bill Cosby, ve O.T. Genasis gibi. Günümüzde artan İslamofobi'ye de değiniyor Hacı'ların adını şarkıda geçirerek. Şarkının adının anlamı "Öyle mi Yani? / Öyle ha?" diye çevrilebilir. Şarkı Tanrı'ya bir yakarış, isyan şarkısı. Yani şarkının adını "Bu mudur yani?" şeklinde de düşünebilirsiniz. 




Audire Domine kalıbı şarkıda pek çok kez tekrar ediliyor. Bu latince dir ve anlamı ise şudur. Audire dinle demektir. Domine ise Tanrı anlamına gelir yani "Tanrım, dinle beni." şeklinde. Şarkıda önemli çok fazla lirik var ama dikkat çekenleri ayriyeten belirtmek istiyorum. 

"Korkunç bu, yanıyor pek çok şehir, Ferguson'dan Libya'ya, Bingazi'ye, insan eşitliği asla sağlanamadı." 

"Tüm bu Naziler Hacı'ları bastırmak istiyor."

"Bağırıyorum Yaratıcı'ma, sevgiyi sınırlandırmak epey bayağıca. Pek çok insan mahvoluyor, mesela Suriye'de 300 bin kişi. Ciddi misin sen? Asla çocuklarımı toprağa vermeyi düşünemem Nijerya'da."

"Kızdım artık, ne uğruna kan döküyor ki bu bebekler? Tanrım duy beni."

Ve şarkıdaki en anlamlı söz bana göre: "İnsanların şeytanı öldürmenin tek yolu silahı alıp kafalarına dayamaya hazır olmaları." Çok anlamlı bir söz. İnsan şeytanın ta kendisidir...

"Anonymous en azından barış için hackliyor."

"Nefret edin benden Obama'dan ettiğiniz gibi."

Şimdi de şarkının bitişinde bağırarak söylediği şarkıdaki en duygusal söz geliyor. "Ve Tanrım ben sana asıl sorumu sormadım bile daha, ne oldu benin ANNEME?!"

Tech N9ne duygusal bir adam, şarkının klibini izlerseniz şarkının en sonunda bu kısmı söylerken gözlerini dolduğunu ve dokunsan ağlayacak hale geldiğini görebilirsiniz. Jimmy Kimmel'a çıktığında da gözleri dolu doluydu annesinden bahsederken.

Tech N9ne bu şarkı hakkında uzun bir röportaj vermişti HipHopDX'e. İngilizcesi sağlam olan arkadaşlar şu linkten bakabilir: http://www.hiphopdx.com/interviews/id.2680 

Kısaca özetlemek gerekirse, Tech N9ne, dünyadaki fakirlerin çocukların bebeklerin suçsuz yere ölmesinden bıkmış artık, ve eşitliğe adalete inanmıyor, bu toplumsal olayları gördükçe artık Tanrı'ya olan inancını da kaybetmeye başlıyor. Ve neden böyle olduğunu sorguluyor. Olması gereken bu mu diyor? Bu şarkı Tanrı'ya bir sorudur diyor Tech N9ne. Polisin Ferguson'da yaptıkları, Libya'da olanlar, IŞİD'in yaptıkları, bu terör olayları, hepsi birer saçmalık diyor. Ve ben bunları artık görmeye dayanamıyorum diyor. Daha pek şeyden bahsediyor. Albümdeki lirikal anlamda en önemli şarkı bu şarkıydı o yüzden pek çok konuya değinmem gerekiyordu. 


Puan: 8.2 / 10 

3: Lacrimosa  (Prodüktör: Seven)

Bana göre albümün en farklı şarkısına geldik. En iyi sıralaması yaparsam da ilk 3'e rahatlıkla koyabilirim. 

Lacrimosa, yine Latince bir kelime ve gözü yaşlı anlamına geliyor. Ve Dies Irae (Day of Wrath) olarak adlandırılan, ölüler için yapılan ayinlerde söylenen şarkılardan esinlenerek yapılmış bir şarkı. Dies Irae, bir Latin geleneğidir. Mozart, Requirem Mass (Ölüler İçin Dua) adlı eserinde de Dies Irae geleneğini kullanmıştır. Ve bitiremeden öldüğü bu eserinde Lacrimosa adlı müthiş bir şarkısı da vardır. Bu şarkıda da yaylı çalgılar gevşek gevşek çalınıyor, bir nevi Dies Irae şarkıları taklit ediliyor. Ve insanı çok farklı bir havaya sokuyor. Zaten şarkının nakaratı tamamen Dies Irae formatında, ve ayin niteliğinde. Annesine yazdığı bir şarkı. Ölen annesi için yazdığı bir ayin, bir dua, bir şarkı olarak düşünebilirsiniz bunu. 

Aslında bunları anlatırken bir nevi şarkının prodüksiyonundan da bahsetmiş oldum, bence amacını en iyi şekilde gerçekleştiriyor. Şarkı başlar başlamaz o garip nakaratla çok değişik bir havaya giriyorsunuz. Tech N9ne, değişik söyleyiş tarzıyla da şarkıyı garipleştirmeye devam ediyor. Ve arada birden bire giren hardrock öğeleri insanı dumura uğratıyor, sanki şarkı boyunca bir uçurumdan düşüyormuşsunuz da o sert rock öğesi araya girdiğinde ve Tech ses tonunu sertleştirdiğinde birden yere çakılmış oluyorsunuz. Ya da bir rüyadasınız, şarkı ruhunuzu hafifletiyor ve o kısım geldiğinde düşüyormuş hissine kapılarak uyanıyorsunuz birden. Dediğim gibi, hisleri sonuna kadar yaşatıyor bu şarkıda. 

Şarkıda "Annem beni seviyor ancak ölümüne hala alışamadım, hala daha dua ediyorum ruhunun benimle birlikte kalmaya devam etmesi için." diyor. Tech N9ne bu durumu şöyle açıklıyor: "Annemin ölümü yıllardır olmasını beklediğim şeylere kapı açtı. Summer Jam'de sahne aldım, Eminem ile düet yaptım, ilk kez bir televizyon kanalında performans sergiledim, herkes peşimden koşuyordu artık, daha aklıma gelmeyen pek çok şey, annem öldü evet ama onun ölümü kariyerimi etkiledi. Annem ardında ruhunu bırakmıştı. Sanki ölümünün getirdiği acıyı bu şekilde telafi etmek istiyordu. Ben öldüm ama sana bu hediyeleri bırakıyorum der gibiydi. Yıllardır olmasını istediğim ama olmayan şeyler annem ölünce bir bir olmaya başlamıştı. Artık daha çok insan beni tanıyor, daha çok kişi önünde sahne alıyorum, bunların hepsi belki de annemin ölümü sayesinde oldu. Her ne kadar söylemesi acı olsa da...." 

Ve şarkıda her geçen gün inancını kaybettiğini, Tanrı'ya olan güveninin her geçen gün azaldığından da bahsediyor. Ancak buna rağmen iyimser davrandığını ve buna rağmen her karanlık yerde bir ışık hüzmesi aradığını da söylüyor. Tech N9ne 6 Haziran'da Summer Jam festivalinde baş sanatçı olarak çıkacaktı. Festivalden birkaç gün önce kardeşine annesini sormuştu ancak durumunun kötü olduğunu söylemişti ona kardeşi. Ve Tech geri dönüp annesini son bir kez görmeye gidecekti, ayın 7'sinde boştu ve o gün gidecekti. Ancak Tech Colorado'ya festivale uçakla giderken annesi 6 Haziran'da ölmüştü. Tech N9ne uçaktan indi, bir telefon aldı, ona annesinin öldüğünü söylediler. Tech buna rağmen konseri yapmıştı. Ve konser sonunda seyirciler onu dakikalarca alkışlamıştı. Sadece 1 gün daha yaşasaydı annesini görebilecekti. Sanki Tanrı onun sabrını sınıyor gibiydi. Tech şarkı hakkında şöyle diyor: "Buna anlam veremiyorum, Tanrı bana annemi görmem için boş bir gün vermişti ve ben Tanrı'nın bana bunu hediye edecek kadar manevi olduğumu sanmıştım, ancak olmadı, annemi kaybettim."

Tech N9ne şarkının en sonunda çok dokunaklı bir cümle söylüyor:"Benle röportaj yaptığınız zaman artık annem hakkında konuşmak istemiyorum, ben Tanrı yok demiyorum, ama annem Tanrı'ya ve dinine o kadar bağlı bir insandı ki Tanrı'nın buna rağmen ona yıllarca acı çektirmesini anlayamıyorum." diyor ve şarkı bitiyor. Şarkı bittiğinde rüyadan gerçek hayata dönüyorsunuz, ne dinledim lan ben az önce? diyorsunuz. Hayatınızda dinlediğiniz en farklı şarkılardan birini dinlediğinizi fark ediyorsunuz. 


Puan: 9.5 / 10



4: Condolences (Skit)

Condolence baş sağlığı demek ve adı üstünde zaten, skit'te farklı insanların, Tech'in annesinin ölümünden sonraki baş sağlığı dilekleri yer alıyor. Söylenecek pek bir şey yok.


5: On the Bible feat. T.I. & Zuse (Prodüktör: Seven)

Klip: https://www.youtube.com/watch?v=cLXp0MY5Mko

Albümün 4. single'ı. 

Şarkıyı ilk kez dinleyen her insanın mutlaka "Bu ne biçim nakarat amk?" dediğini düşündüğüm şarkı :D Valla şarkıyı ilk dinlediğimde nakarat tüm şarkıdan soğutmuştu açık söyleyeyim. Alışmanız için cidden bir 5-10 kez dinlemeniz gerekiyor. Sonrasında artık nakaratı atlamadan dinlemeye alışır hale geliyorsunuz. Zuse kötü bir sanatçı mı? Hayır değil. Sesi de kötü değil aslında, sadece o kadar alışılmışın dışındaki ilk dinleyişte çok kötü bir izlenim bırakıyor. Ama öyle değil işte.

Şarkı klasik bir hood-gangster şarkısı. Şarkıda rapçi arkadaşlarımız asıp kesiyorlar :D Rapçilerin anca sözde gangster olduklarından bahsediyorlar. Şarkının adına gelirsek Bible yani İncil kelimesi kullanılmış ama şarkı kesinlikle dinle alakalı değil. Burada bir deyim var aslında. Şarkıda "You can put it on the Bible." denmekte yani bu aslında "Söylediklerimi ciddiye alın, bu söylediklerimin doğruluğuna her türlü bahse girerim, hayatımın üstüne bahse girerim ki ciddiyim, İncil çarpsın ki." gibi anlamlara geliyor kısacası ne diyorsak inanın biz çakma gangster değiliz demek istiyorlar. 

Şarkıda Tech N9ne birkaç kez flow değiştiriyor ve güzel bir verse koyuyor ortaya. Söylenebilecek pek fazla özel bir şey yok. Şarkıda "Tüfeği alıp zihnine ateşliyorum, içinden geçecek, çevrenden sekmeyecek." diyor, yani sözlerini çoğu rapçinin yaptığı gibi silah yerine koyuyor. Sözleri onun tüfeği. Bu dediğimi unutmayın, incelemenin ilerleyen kısımlarda bir yerde karşımızda çıkacak.

Ha şöyle önemli bir detay var, Tech N9ne zamanında ciddi bir gangsterdi, ve ölümcül Bloods çetesiyle ilişkileri olduğu biliniyor hatta gizli üyesi kendisi. Şarkıda da Bloods çetesinin deyişi olan Su'Wu terimini söylüyor. Su'Wu, Bloods'tan birisi, önceden anlaşılan mekana geldiğinde söylediği bir kelime, yani ben geldim gibisinden bir anlamı var. Bu arada tekrar söylüyorum Tech N9ne, Bloods'ın gizli üyesi :D Bunun ne kadar ciddi bir şey olduğunun farkındasınızdır umarım :D Adam sağlam gangster aslında :D Ve çoğu kişi de bilmiyor Bloodz'dan olduğunu. Gizli tutmaya çalışıyor. Ve şöyle önemli bir detay da var, Tech ünlü olduktan sonra pek çok aile üyesi ondan para koparmaya çalışmış, hatta bir keresinde Tech şarkı kaydı alırken ailesinden biri onu 1500 dolar için tehdit etmiş, Tech ise şu an müsait olmadığını ama ona döneceğini söylemiş ama aile üyesi anında sinirlenmiş ve ona günlerce ölüm tehditleri yollamış. Tech reyiz baya korkmuş ve geceleri elinde silahla camın başında uyumadan bekleyerek geçirmiş :D Zaten parayı bulunca pek çok aile üyesi ve arkadaşı onu satıyor. 

T.I. ise zaten pek çoğunuzun bildiği sağlam adam. Southern rap'in kralı diyebiliriz kendisine. Harika bir verse koymuş ortaya. Uzun bir verse. Ve flowu da harika. Şarkı boyunca harika kafiyeler tutturuyor ve dinleme zevkini üst seviyelere çıkarıyor kendisi. Şarkıda Tech'i de akıllıca bir kelime oyunuyla birlikte övmeyi ihmal etmiyor tabi: "Siz zenciler gerçekten silah taşıdığınıza emin misiniz? Ya da hayatınızda kaç kez ateş ettiniz? Tech'in birkaç nine'a (dokuzluya) sahip olduğundan eminim." diyor. Biliyorsunuz Tech N9ne adını TEC-9 adlı yarı otomatik tabancadan alıyor ve Tech'in birkaç nine'ı olduğundan eminim diyerek güzel bir kelime oyunu yapıyor. 

Şarkının sonunda TI, bir çok kişiyi kızdırmış olmalıyız ve daha silah bile kullanmadan sözlerimizle pek çok ezik zenciyi öldürdük diyor ve şarkı güzel bir şekilde bitiyor. 

Prodüksiyona gelirsek şarkının amacına uygun bir prodüksiyon aslında ama ben beat'i fazla sessiz buldum ve dinleme zevkini daha fazla artıran bir beat kullanılabilirmiş diyorum. Sessiz derken şunu kastediyorum, nakaratlar ve aralardaki piyano sesleri haricinde beat çok sessiz ve durgun ilerliyor hatta bazı yerlerde neredeyse beat yok olup gidiyor, sadece insan sesi duyuyorsunuz. Ayrıca beat'in şarkıdaki flowlarla pek uyumlu gitmediğini de düşünüyorum. Daha hoş ve uyumlu bir beat olabilirmiş. Şarkının sorunu da bu, beat dinlenebilirliği azaltıyor. Şarkının genel kalitesine de yansıyor tabi.


Puan: 7.2 / 10


6: Shroud feat. Krizz Kaliko (Prodüktör: Joseph Bishara & Seven)

Şarkı gerici bir şekilde başlıyor. Tech N9ne sert bir giriş yapıyor ve tersten konuşuyor. Yani kelimeleri tersten okuyor kısacası. Bu bir şeytan işi değil, bu ruhen çökmüş bir adamın işi diyerekten başlıyor. Tech N9ne yıllarca şeytana tapan birisi olarak görülmüştü çünkü şarkıları, saçları ve görünüşü artık insanların kafasında öyle bir imaj edinmesine sebep olmuştu ve Tech yıllarca insanların kafasındaki bu kötü imajı yok etmeye çalıştı. Saçlarını kesti, giyinişini değiştirdi, sözlerini değiştirdi vesaire, cidden çok uğraştı ve hala uğraşıyor. Bu şarkı da karanlık bir şarkı olduğundan şarkıya bu bir şeytan işi değildir diyerek giriş yapmayı uygun görüyor. 

Hani insanlar Tech'ten eskisi gibi karanlık şarkılar bekliyordu demiştim ya? İşte albümdeki tek horrorcore (korku) temalı ve harbi karanlık şarkı bu. Shroud, zaten kefen demek. Bu şarkıya ne kadar bayıldığımı anlatamam size. İşte insanların beklediği bu diyorum size. Belki yeni Tech dinleyicileri garip bulur veya sevmez, (ki sizden bunu beklemiyorum) ama bu şarkı harika. K.O.D., Seepage, Boiling Point, Anghellic albümlerinin birinden çıkıp fırlamış gibi bir şarkı. 

Tech N9ne, annesinin ölümünden sonra tüm karanlığın ve kötü duyguların tekrardan üstüne çullandığını hissetmiş ve tekrardan onlarla başa çıkmaya çalışıyor. Şarkıdaki en önemli söz ise şu: "Şeytan beni yiyip bitiriyor, ve şimdilerde kalbim ile beynim bir hareket ediyor, ama karanlık bir halde...." Bu çok önemli bir söz çünkü Tech'in lakaplarından birisi de E.B.A.H. idi yani Evil Brain Angel Heart yani Şeytani Beyin, Melek Kalpli. Ancak artık ikisinin de bir olduğunu ve karanlıklaştığını söylüyor yani artık Melek Kalpli de değil maalesef Tech reyiz :(

O karanlık beat, sertleştirilmiş ses tonu, prodüksiyondaki ince düşünülmüş korku öğeleri şarkıyı harika bir şekilde tamamlıyor. Joseph Bishara denilen adam; The Conjuring, Insidious, Anabelle gibi filmlerin soundtracklerini hazırlamış birisi, ve şarkıdaki beat onun elinden çıkma. Kısacası kendisi önemli bir isim. Ve Seven mini piyano kullanarak beat'e eklemeler yapmış ve ortaya harika bir iş çıkarmış. Krizz Kaliko da her zaman ki gibi klasik bir şekilde güzel nakaratını ekliyor. 

Unutmayın, kısmen annesiyle ilgili olsa da bu duygusal bir şarkı değil, bu bir delinin kafasından çıkmış çılgın bir şarkı....


Puan: 8.5 / 10


7: More Psycho Messages (Skit)

Bir sonraki track olan Psycho Bitch III için bir ön hazırlık niteliğinde bir skit. Normalde önceki Psycho Bitch şarkılarında ses kayıtları şarkının kendisinde olurdu en başta çalardı ama bu sefer Tech kayıtları ayrı bir track haline getirmiş. Skit'te bazı psikopat kaltakların Tech'e attığı ses kayıtlarını dinliyoruz. Unutmayın ki bu ses kayıtları tamamen gerçek :D Tech N9ne hiçbir zaman fake ses kaydı kullanmadı. 


8: Psycho Bitch III  (Prodüktör: Seven)

Albümün en çok beklenen şarkısı olduğunu söylesek yanlış olmaz sanırım. Speedom'ı veya Wither'ı falan saymıyorum çünkü onlar zaten single olarak çıkmıştı biliyorsunuz. Hem Psycho Bitch serisinin son şarkısı olması hem de şarkıda Hopsin'in olması beklentileri çok yükseltmişti. Efsanevi Psycho Bitch serisinin son şarkısı.... İlk şarkı Anghellic albümündeydi, ikincisi ise Killer albümünde. Bu da son şarkı. Peki beklediğimize değdi mi? Veya başka bir deyişle beklendiği kadar iyi oldu mu? 

Bana sorarsanız beklentimi tam olarak karşılamadı. Zorlama olmuş gibi geldi. Aslında Tech bir yandan bunu itiraf ediyor. Tech röportajda artık uzun zamandır hayatında bir psikopat kaltağın olmadığını ve bu tarz şeyler yaşamadığını söylüyordu. Birkaç keresinde hayali bir hikaye oluşturmayı denemiş ama olmamış, en sonunda da en yakın arkadaşı Brian Dennis'in sevgilisi tarafından öldürülmesi aklına gelmiş ve bu konuyu baz alarak yazmış şarkıyı. Kendi yaşadıklarını dile getirseydi belki de daha güzel olabilirdi. Zorlama bir şarkı olduğu bence her anlamda hissediliyor. 

Ayrıca şarkıda Tech, 2. verse'ünün sonunda Piru diyor. Piru, Tech N9ne'ın çetesinin adıdır ve çete Bloodz çetesinin içinde bulunan bir yan çetedir. Yani adamımız hem Bloodz üyesi hem de kendine ait bir çetesi de var :D Tech'i fazla kızdırmamak gerek demek ki :D aşfkpff

Nakarat ise çok farklı başlıyor ve aynı farklılıkta devam ediyor. Güzel mi kötü mü anlamadım, sadece farklı diyebilirim. 

Hopsin ise komik ve eğlenceli bir verse yazmış. Sevgilisinin gizli manitasını öğreniyor onu öldüreceğini falan söylüyor yanına gidiyor vesaire. Ama beklediğim bu muydu? Kesinlikle hayır. Şarkının adına en çok yakışabilecek isimlerden biri olan Hopsin çok daha iyisini yapabilirdi. Resmen geçerken uğramış gibi bir his var. Evet komik bir storytelling yazmış olabilir ama ondan beklenen bu değildi, kesinlikle değildi. Ve bu durum şarkının geneline de yansıdı tabi. Kaliteyi düşürdü.

Prodüksiyona gelirsek ilk iki şarkıda Halloween filminin soundtrack'lerinden parçalar kullanılmıştı. Tech üçüncü şarkıda da yine Halloween filminin soundtracklerinden başka bir parça kullanmak istemiş ancak soundtrack'lerin hak sahibi el değiştirmiş ve yeni sahibi Tech'ten 50 bin dolar istemiş ve şarkıdan elde elde edeceği gelirin de yüzde seksenini istemiş. Tech N9ne da tabi hassiktir lan oradan hem 50 bin dolar alıcan hem de şarkının haklarının yüzde 80'i senin olacak öyle mi? dercesine adama siktiri çekmiş. Sonrasında da Seven, ilk iki şarkıdaki beat'i biraz daha değiştirip farklı bir hale sokmuş ve yine orijinalliği bozmamışlar. Prodüksiyon aslında güzel, daha karanlık olmuş ama biraz sönük geldi. Ne bileyim özellikle serinin ikinci şarkısındaki hissi yaşatamadı bana. Ayrıca şarkı boyunca beat sesi çok yüksek ve insan sesi bastırılmış, ve şarkıda bir süre devam eden birkaç rahatsız edici ses var, şarkıda rock öğeleri bulunuyor evet güzel ama bu sesler rahatsız edici bir şekilde kullanılmış, neyse ki şarkının bütününde yok bu sesler. Aslında beat daha profesyonelce hazırlandığını size hissettiriyor daha çok uğraşıldığı belli, ama önceki şarkılardaki hissi yaşatamıyor. Sebebini de tam olarak bilmiyorum aslında. 

Sonuç olarak şarkı seriye beklediğim kapanışı yapmadı ve serinin en iyi şarkısının kesinlikle 2. şarkı olduğunu düşünüyorum. Şarkının puanına belki az diyebilirsiniz ama ben bu şarkıyı önceki iki şarkının seviyesine göre puanlıyorum. 


Puan: 6.9 / 10 (Seriden bağımsız değerlendirirsek 7.5 / 10)


9: Wither feat. (Slipknot grubu solisti) Corey Taylor (Prodüktör: Seven)

https://www.youtube.com/watch?v=zDrh5p6wsEA

Albümün 6. single'ı. 

Albümün en çok beklenen 3 şarkısından biri de buydu. İnsanlar uzun zamandır bir Slipknot düeti bekliyordu. Son zamanlarda bayağı yakınlaşmışlardı, Tech N9ne, Slipknot'un konserlerine misafir sanatçı olarak bile çıkmıştı. Ve düet haberi de geldiğinde beklenen haber gelmişti artık.

Bu şarkı en çok beklenen 3 şarkıdan biri olmasının haricinde albümdeki en iyi 3 şarkıdan biri kesinlikle. Tech'in metal ve rock müziğe olan ilgisini zaten önceki farklı sanatçılarla yaptığı düetlerden biliyoruz. Bu şarkı da eksiksiz tam bir şarkı olmuş. Cidden çok beğendim. Şarkının sözleri çok anlamlı ve hangi birini buraya yazsam bilemiyorum. Şarkının ana teması şu: "Meleksi yanım çöküşe geçti." Shroud şarkısıyla bağlantılı yine. Ve şarkıda Tech, köprü kısmında "Patlamak üzereyim, kızgın tarafım kendini gösterebilir her an." demekte. Şarkı karanlık bir şarkı. Annesinin ölümünden yine bahsettiği bir şarkı. Artık zihninin hastalıklı bir hale geldiğini anlatıyor bizlere. Her an bu durgun halinin sona erip patlayabileceğini anlatıyor.



Ve şarkıda Bloods çetesiyle ilişkisine yine bir atıfta bulunuyor. Şarkıda" I am lookin' for some fire, yeah, putting on my gang attire. Drooling and blood I can taste, so get the fuck outta my face." demekte. "Biraz çatışma istiyorum, gangster tarafımı ortaya koyarak. Salyalarım akıyor ve kan tadabilirim. Yani suratımın önünden siktir git." Blood kelimesiyle bir kez daha Bloodz çetesine atıfta bulunuyor. Hatta Tech N9ne'ın Bloods çetesinden bir üyeyle çekilmiş fotosunu da buldum :D 



Corey Taylor ile Tech o kadar uyumlu ki bazen hangisi söylüyor karıştırabilirsiniz. Şarkıda, progresif metal riff'leriyle şarkıya güzellik katılırken, Corey o telsiz efekti katılmış çığırtkan sesiyle de şarkıyı tamamlıyor. Tech metal ve rock'ı da gayet iyi bir şekilde icra edebildiğini daha önce göstermişti bizlere: Love 2 Dislike Me, The Grench ve diğer birkaç şarkısında olduğu gibi. Hatta efsanevi prodüktör Ross Robinson ile ortaklaşa yaptığı agresif nu-metal albümü Therapy'yi dinlemediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz demektir. 

Bu Wither ise yaptığı en iyi metal-rap şarkısı oldu. Sözler cidden çok anlamlı, ve şarkıda birden bire araya giren durgun kısımlar o kadar hoş ki, o kısımlar cidden uzaklara alıp götürüyor sizi. Şarkıyı dinlerken sanki fırtınalı bir günde denize açılmış gibi oluyorsunuz, o durgun yerler girdiğinde de sanki fırtına dinmiş gibi hissediyorsunuz. Sonrasında birden agresifleşen şarkı, havanın size bir oyun oynadığını gösteriyor ve sonlara doğru da denizler tarafından yutulmuşçasına kayboluyorsunuz, şarkının sonundaki sesler size boğulduğunuzu hissettirir belki de...



Bu da kendi el yazısı. 

Puan: 9 / 10


10: Dead Alive (Skit) 

Hem komik hem de korkutucu bir skit. Neden mi? Strange Music bünyesinde bulunan Ces Cru adlı iki kişilik rap grubunun zenci üyesi Godemis, bir gün Tech N9ne'a elveda eder nitelikte ses kayıtları bırakmış, ve intihar edeceğinden falan bahsetmiş. Tech N9ne bunun üstüne dehşete kapılmış hemen grubun beyaz olan öbür üyesi Ubiquitous'u aramış ve bu konudan bahsetmiş. Ubiquitous günlerdir Godemis ile konuşmadığını söyleyince korkuları daha da artmış. Sonrasında Godemis, Tech'i arıyor ve bu ses kayıtlarını attığını bile hatırlamadığını, kafasının aşırı derecede iyi olduğunu söylüyor :D Ve tabi bunun ardından da Tech baya bi gülüyor :D Skit'te de bu ses kayıtları kullanılmış ve tabi ki gerçek kayıtlar.









 Ces Cru








11: Hood Go Crazy feat. 2 Chainz & B.o.B. (Prodüktör: N4)

Klip: https://www.youtube.com/watch?v=jV69Z8IQRFA

Klasik mainstream şarkısı. Tamamen popüler akım için yapılmış karılardan bahseden parti şarkısı. 2Chainz denen malın ismini görür görmez hayal kırıklığına uğramıştım. Tech gibi bir adam bu salakla nasıl düet yapardı anlayamıyordum. Ama onun açısından düşününce hak veriyordum, tanınırlığını artırmak için popüler isimlerle olabildiğince fazla düet yapmaya çalışıyordu. Ama ne olursa olsun hiç içim sinmedi bu şarkıya. Yine de bir 10 kez falan dinleyince şarkıya alışıyorsunuz, hatta 2Chainz'in kendi seviyesine göre harika olan berbat verse'üne bile alışıyorsunuz :D Şuna da dikkat çekmek istiyorum ki, Tech'in öyle bir özelliği var ki en berbat rapçi bile Tech ile düet yaparken işi daha bi ciddiye alıyor ve normalden daha iyi işler çıkartıyor. Bir örneği de 2Chainz işte. Albümün bir sonraki şarkısında da başka örnekler var, geleceğiz oraya da. 

Şarkı tuttu, hem de baya tuttu, klibi bile çıkmadan şarkının kendisi Youtube'da 2.6 milyon dinlendi. Radyolarda sürekli çalındı, Tech'i tanımayan çoğu kişi bu şarkıyı bilir oldu. Ciddi manada yayıldı şarkı. Amaç da buydu zaten, amacını gerçekleştirdi. Yine de iyi bir şarkı değil tabi ki. Keşke B.o.B. verse girseymiş de 2Chainz her zaman olduğu gibi nakarat okusaymış. Şunu da demeliyim ki nakaratı hiç beğenmedim.


Puan: 4.5 / 10 


12: Bass Ackwards (feat. Lil Wayne, Yo Gotti & Big Scoob) (Prodüktör: Seven)

Albümdeki bir başka değişik şarkıya geldik. Tech N9ne şarkıda yan yana olan iki kelimenin baş harflerini değiştiriyor, Ya da bir kelime içinde harf değişikliği yapıyor tersten okuyor vesaire. Tech bunu daha önce birkaç şarkısında daha yapmıştı ama hiçbir zaman şarkının tamamına uygulamamıştı bu metodu. O açıdan şarkı cidden uğraş isteyen bir zeka ürünü olmuş aslında. Şarkının adı da zaten aynı yöntemle yapılmış. Normalde şarkının adı Ass Backwards anlamına geliyor. Ass göt, backwards ise geriye anlamına geliyor. Yani "bir işe yanlış taraftan başlamak, tersten başlamak, işi götünden anlamak şokfjdoşfs, ya da başka bir deyişle Nasreddin Hoca'nın eşeğe ters binmesi :d" anlamlarına gelebilir. Tech, Ass Backwards'teki B harfini alıp Ass kelimesinin başına koymuş ve Bass Ackwards ortaya çıkmış. 

Hatırlarsanız Hood Go Crazy'de 2Chainz, Tech'in etkisinde kalarak normalden iyi yazmıştı demiştim. Aynı şey burada da geçerli. Yo Gotti denen vasat arkadaşımız bile kendisine göre ortalama bir şeyler yazabilmiş. Yine de tüm albümdeki en kötü verse'ün bariz bir şekilde Yo Gotti'ye ait olduğu gerçeği değişmiyor :D Big Scoob ise zaten Strange Music bünyesinde yer alan sağlam bir rapper. 

Bu Lil Wayne ile üçüncü çalışması oldu Tech'in. Lil Wayne, Tech'e düet teklif etmişti, Tech ona değil. Ve Lil Wayne'in The Carter IV albümünde Interlude şarkısında Tech N9ne yer aldı böylece önü açıldı. Tech'in kariyerinin dönüm noktalarından biri Wayne'in ona düet teklif etmesi olmuştu. Bu olaydan sonra artık popülerliği baya bi artmıştı. Sonrasında da Lil Wayne, Tech'in All 6's and 7's albümünde Fuck Food şarkısına konuk olmuştu. Bu da üç oluyor. Ve Lil Wayne çok güzel bir verse yazmış. Daha uzun yazsaymış bile dedirtti valla. Ve Big Scoob ile Yo Gotti'nin aksine aynı Tech gibi verse'ünün birkaç yerinde Tech'in yaptığı harf oyunlarını yapmış. "Ben Wayne Carter'ım, oops, Cayne Warter demek istemiştim." diyor, çok güzel bir satır :D Gördüğünüz gibi normalde vasat işler yapan Wayne (bilerek vasat işler yapıyor, aslında rapten anlıyor kendisi) , Tech'in bir şarkısında yer alınca normalden iyi bir verse yazıyor :D Ve en hoşuma giden şey de şu oldu. Tech N9ne'ın çoğu şarkısının sonunda yüksek bir sesle Straaaaaange, Music denir. Bu şarkıda ise Wayne, Strange Music diyerek şarkıyı bitiriyor. Bunu her rapçi yapmaz, kaldı ki bu Lil Wayne. Herkesin tanıdığı popülerliğin anasını ağlatan bir adam geliyor Strange Music diyerek şarkıyı bitiriyor bu harika bir şey arkadaşlar. Cidden öyle. Zaten Tech ve Lil yakın arkadaşlar, Wayne hapisteyken Tech onu ziyaret etmişti. 

Prodüksiyon ortalama genel olarak. Güzel bir prodüksiyon, ve değişik sound'lar içeriyor, hafiften elektronik müzik elementleri içeriyor. Ama daha dinlenebilir veya farklı olabilirdi. 

Sonuç olarak aslında güzel bir fikir üstünden gitse de Yo Gotti'nin kötü verse'ü ve ortalama prodüksiyon nedeniyle çok da iyi bir şarkı olamıyor. Ama kendini dinletiyor. 


Puan: 7 / 10

13: No K feat. E-40 & Krizz Kaliko (Prodüktör: Seven)

Valla şarkı hakkında söylenecek pek bir şey yok. E-40 işin içinde olunca daha fazlasını beklerdim şarkıdan ama kötü değil. Ha öyle ayrı bir özelliği var mı şarkının yok. Dinlenir geçilir. Eğlenceli bir şarkı, dinlemesi keyifli.

Prodüksiyon da yine basit bir prodüksiyon, hafiften elektronik müzik öğeleri içeriyor yine. Bu kadar işte başka söyleyeceğim bir şey yok :D


Puan: 7.2 / 10


14: Countdown (Skit) 

Aman Allah'ım, Aman Allah'ım, Speedom geliyor.......


15: Speedom (Worldwide Choppers 29 feat. Eminem & Krizz Kaliko) (Prodüktör: Seven)

https://www.youtube.com/watch?v=_FBwVRNOL70

Albümün 5. single'ı. 

Bu şarkıyı zaten ayriyeten incelemiştik, sizi buraya alalım: TIKLA

Puan: 9 / 10


16: Give It All feat. Audio Push & Krizz Kaliko  (Prodüktör: Seven)

Albümdeki en güzel en hoş dinlemesi en keyifli şarkılardan biri daha. Bir sıralama yapsak sanırım rahatlıkla ilk 5'e girerdi. Şarkı her anlamda çok güzel, Krizz'in söylediği nakaratın havası çok güzel. Telsiz efektinin uygulanması hoş. Audio Push adlı iki kişilik rap grubunun verse'leri güzel. Hele ki Tech'ten sonra verse'e giren Pricetag'in flowları çok sağlam. Sözler boş değil. Her anlamda güzel bir şarkı. Tech N9ne'ın şarkıda yaptığı ani hızlanmalar ve ani flow değişiklikleri ise harikaydı. Dinlenmesi çok çok keyifli bir verse. 

Ve şöyle de bir şey var. Hatırlarsanız On the Bible'da Tech, "Tüfeği alıp zihnine ateşliyorum, içinden geçecek, çevrenden sekmeyecek." diyordu. Bu dediğimi unutmayın demiştim. Sözlerini tüfek yerine koymuştu hani. Şimdi iyi bakın, Tech, bu şarkıda ise verse'ünün en sonunda şöyle diyor: "Bu Bible'da yazıyor, ben herhangi bir insanı kafiyelerim ile öldürebilirim. Müzik bitti, kutsallaştı. Bu benim tüfeğim, benimkine benzeyenini bulamazsınız, çünkü N9ne'ınki onun zihninden ona verilmiş bir hediye." 

Ne kadar harika bir bağlantı kurduğunun farkındasınız dimi? Bunun gibi pek çok şey var albümde, sürekli bir bağlantı halinde öteki şarkılarla.

Akılda kalan eğlenceli sözlerden biri: "Evet Jimmy Kimmel'a klasik sahne kıyafetlimle (mahkum elbisesi) ile çıkıp rap yapan deli benim. Bazı kesimleri rahatsız ettim."

Şarkının en sonunda ise bir Allahu Akbar duyuyorsunuz. "Security level let Allahu Akbar through." Merak etmişsinizdir illa ki. Cümlenin anlamı şu. Tech N9ne'ın annesi Müslümandı ve dinine aşırı bağlı biriydi ve böyle bir evde büyüdü. Ve ister istemez Kur'an'ı benimsedi, Kur'an'a bağlı bir yaşam geçirdi. Bunu demek istiyor. Her ne kadar şu an Hristiyan ve Tanrı'ya olan inancı azalmış olsa da Müslümanlığa pek çok açıdan hala yatkın biri. Zaten bir aralar Müslümandı Tech. 

Beat size tanıdık gelmiştir. Iron Butterfly adlı Rock grubunun In A Gadda Da Vida şarkısından sample alınmış. Yada başka bir deyişle Nas'ın Hip Hop Is Dead şarkısı diyelim, Nas da o şarkıdan sample aldı. Kısacası prodüksiyonda da bir kusur yok. Cidden çok güzel şarkı.

Puan: 8.6 / 10


17: Yates feat. Marcus Yates (Prodüktör: Seven)

Marcus Yates, Tech N9ne'ın kuzeni oluyor. Zaten soyadından belli :D Tech'in gerçek adı Aaron Yates biliyorsunuz. Rap yaparken kullandığı adı Oobergeek. Daha önce Tech ile birkaç düeti olmuştu zaten. Şarkının konusu şu: "Kimse Yates'lerle boy ölçüşemez." Bu cümle şarkıyı özetliyor kısacası. 

Tech N9ne'ın ilk verse'ün sonlarına doğru yaptığı alıştığımız flow ve hızlandırma taktiği her zamanki gibi harika. Nakaratı ise çok kötü buldum. Cidden beğenemedim hiç. 

Verse 2'nin en başında ise Tech ilginç ve anlamlı bir şey söylüyor. 

"Son zamanlarda 'Rap'i sikeyim.' modundaydım. 'Bir dakika ya? Gerçekten 'Rap'i sikeyim.' mi dedi o?' Oh hayır hayır, bu sözü kağıda kalın ve büyük harflerle yazdım: 'RAP'İ SİKEYİM.' Çünkü piyasadaki bu sert kediciklerin hepsi taşaksız, güven bana, bu rapçilerin hepsi aynı boku tekrar ediyorlar, artık bıktırdılar." 

Oobergeek'in verse'ü de ortalama ama güzel olan bir verse. Ne çok abartılacak bir şey var ne de eleştirilecek.

Prodüksiyonu beğenmedim, sıkıcı bir tonda ilerliyor. Sadece Tech'in ilk verse'te birden hızlandığı kısımda beat uyumlu gidiyor. Onun haricinde prodüksiyonu sıkıcı buldum açıkçası. Şarkıyı Tech'in sağlam lirikleri kurtarıyor. 

Puan: 7.1 / 10


18: M T M D (Skit)

Açılımı Message To the Mentally Disturb. Yani kafadan çatlaklara mesaj olarak çevirebiliriz :D Kısacık bir şey zaten çevireyim direkt: 

"Kafadan çatlaklara mesaj. İntihar etmeyin veya birini öldürmeyin. Burada bizimle kalın. Yaşamınız yoluna girecek yakında. Güven bana."


19: A Certain Comfort feat. Kate Rose (Prodüktör: Seven)

Ve bir harika şarkı daha. Fazlasıyla dokunaklı, duygusal, harika bir şarkı cidden. Kate Rose, aynı Tech gibi Kansas Cityli. Ve 14 yaşında. Evet baya bildiğimiz 14 yaşında! Harika bir sesi var. Şarkı Tech N9ne'ın içindeki şeytanla savaşını anlatıyor. Ve popüler olduktan sonra aile üyelerinin ve dostlarının onu nasıl sattığını anlatıyor. Ünlü olmadan önce onu destekleyen rapçi arkadaşları şimdilerde onu nası sattığını anlatıyor. Her bir söz anlamlı o yüzden ingilizceniz yeterliyse mutlaka lirikleri bir okuyun derim. 

Prodüksiyon da tam şarkının havasına uyacak şekilde zaten. Sorun yok bu açıdan da. Ve şarkı şöyle dokunaklı bir şekilde bitiyor:

"Ben kendi karanlığımda mutluyum. Yalnız bir şekilde karanlıkta kalmaktan da. Rahatım yerinde."

Puan: 8.8 / 10


20: Burn It Down feat. Ryan Bradley (Prodüktör: Seven)

Şarkı çok güzel bir nakaratla başlıyor. Ve şarkı boyunca da aynı havasında harika bir şekilde ilerliyor. Özellikle Tech N9ne fanları tarafından albümün en konuşulan şarkılarından biri. Çünkü şarkının konusu fenaaaaa. Bu albümün bir konsept albüm olduğunu ve şarkıların birbiriyle bağlantılı olduğunu söylemiştik hatırlarsanız. Bu da bildiğimiz bir önceki şarkının devamı gibi. Şarkının ana konusu fake arkadaşlar ve onu satan eski arkadaşları. Onun yenik düşmesini ve başarısız olmasını isteyen kişiler var. Bunları anlatıyor bize Tech. 

Bu şarkının çok konuşulmasının sebebi ise şu. Strange Music tayfasında 10 yıldan uzun süredir bulunan ve sonrasında ayrılan Skatterman, Snug Brim ve özellikle yakın zamanda ayrılan Kutt Calhoun'a açık göndermelerde bulunması. Saydığım ilk isim neyse de özellikle Kutt'un ayrılması şoke etmişti milleti. Çünkü Strange Music'in baş üçlüsü Tech, Krizz ve Kutt idi. Bunlar üç silahşörler gibi hiç ayrılmazlardı. Kutt ayrıldıktan sonra sürekli Tech hakkında ileri geri konuşmaya başladı. Yeteri kadar destek almadığını, ve kariyerinin gelişim göstermediğini falan söyledi. Ama alakası yoktu. Tech de şarkıda anlatıyor zaten. 

"Onlarla anlaşma yaptım. Albüm bile yaptık onlara. Hepsiyle birlikte tura çıktım yanımda konserlere götürdüm. Onlarla düet yaptım, hatta önce kendi verse'ümü yazıp onlara gönderdim ki onlar benden daha iyi yazsınlar da göz önüne çıksınlar diye. Yıllarca bu devam etti, ama onlar sikine takmadılar. Onları umursamadığımı söylediler. Madem öyleydim neden bunları söylemek için 10 yıl beklediniz? İnsanlara beni kötü şekilde tanıtıp durdunuz."

Bu sözler yeterince şeyi açıklıyor zaten. Buradan Skatterman ve Snug'ın, ve özellikle Kutt Calhoun'un amına koyayım, ibne herifler sizi.

Prodüksiyon ise güzel. Gayet hoş bir beate sahip şarkı. En baştaki gitar riff'leri şarkı boyunca devam etseymiş daha iyi olurmuş tabi. O açıdan eleştirebiliriz bir tek bu şarkıyı. 


Puan: 7.8 / 10


21: Life Sentences feat. Krizz Kaliko, Joey Cool & Gee Watts (Prodüktör: Seven)

"Seni seveni sev, kim doğru iş yapıyor ise ona kucak aç, gerçek kırmızıyı mavi kuzenlere bağlayın."

Gerçek kırmızı, burada Bloods çetesini, mavi kuzenler ise Crips çetesini temsil ediyor. Ayrıca Crips çetesi üyeleri birbirlerine kuzen diye seslenir. Tech N9ne'dan yine çok harika bir kelime oyunu. 

Adı üstünde, Life Sentences. Ömür boyu müebbet hapis cezası. Peki şarkıyla alakası ne? Burada bir mecaz yapılmış. Hip hop insanı sanki içine alıyor hapsediyor. Gerçekten hapse girmemiş olsan bile, hip hop seni ömür boyu esiri altına alıyor ve seni delirtiyor. Her zaman her yerde aklında oluyor. Bir nevi müebbet hapis cezası gibi. Çok harika düşünülmüş. Tech N9ne bu hip hopın getirdiği zorlukları anlatıyor. Ailesinden sürekli ayrı kalıp onlarla ilgilenemiyor oluşu vesaire. Her bir rapçi kendine göre hip hop ı anlatıyor, getirdiği zorlukları. Tech N9ne verse'e çok güzel bir şekilde giriyor ama aynı havada devam ettiremiyor. Şarkıya coşkulu bir şekilde giriş yapıp verse boyunca o hissi devam ettirse daha güzel olurmuş. Joey Cool ve Gee Watts da gayet güzel verse'ler yazmışlar. Joey, Gee'den daha iyi yazmış. 

Prodüksiyon yumuşak ve hoş. Liriklerin temposuyla uyumlu bir şekilde gidiyor, ya da lirikler tempoya uyumlu diyelim. Ama şarkıdaki vurmalı çalgı seslerini garipsedim. Sanki şarkı bu sesler altında boğuluyor gibiydi. Onlar olmadan daha hoş olurmuş.

Şarkı şu sözlerin yankılanmasıyla bitiyor: "Ağlamaktansa, belki de bunu içimde tutmalıyım." 

Puan: 7.0 / 10


22: Dyin' Flyin' feat. Krizz Kaliko (Prodüktör: Seven)

Bu da albümümüzün ikinci single'ı. 

https://www.youtube.com/watch?v=3P4JsArB_5Y

İncelemenin başında hatırlarsanız Tech N9ne'ın mainstream sanatçılarla düetler yapması, asıl amacından şaştığını düşünmeleri ve iyice şöhret basamaklarını tırmanması hayranlarını rahatsız ediyordu demiştim. Şarkı baştan aşağı bu tip hayranlara yazılmış bir şarkı. Çok güzel sözler içeriyor. 

"Eğer geçmişe dönersek, Mitch Bade şarkısından önce tek bir single bile satamamıştım. Bu koydu, çünkü şirketim bana başarılı olmam için para ödüyordu. Bu günlerde, hala daha şarkılarda eski gangsta'lığımı görebilirsiniz. Şimdilerde iyice yükseklerde uçuyorum, Ama eski fanlarım ağlıyor, diyorlar ki 'Mainstream sanatçılarla çalışıp tanınan biri olmak zorunda mısın?' Ben diyorum ki kaliteli müzik her yere ulaşır ve ben tuhaf bir sahne yaratıyorum. Nasıl olur da 2010'dan beri yaptığım hiçbir şarkının Strange Music mantığını yansıtmadığını söylersiniz? Geçmişi hatırlayın, bana tüm mutluluğunuzu ve acılarınızı paylaştınız. Testere dişli Tech, ateş saçardı sözleriyle. Müziklerin yayıldığında onu kendi içinde tutamazsın, serbest bırakırsın ve artık market raflarında adını görürsün. Büyür ve gittikçe büyür, asla yumuşak huylu olmaz. Şimdi, o salak düşünce tarzını bırakıp da artık beyninin modasının geçtiğini kendi yüzüne vurmaya ne dersin?"

Bu arada bu şekilde şarkının ilk iki verse'ünü çevirmiş oldum zaten amk alfdjogs bi ara üçüncü verse'ü de çevirir paylaşırım artık sitede :D 

Prodüksiyona gelirsek, Lacrimosa ile benzerlik gösteriyor. Yine arkada bir koro var, yapı olarak benziyorlar. İlk dinlemede basit ve ortalama bir beat'miş gibi gelse de bir iki kez daha dinleyince gittikçe daha çok sevmeye başlıyorsunuz. Şarkıda eleştiri olarak şu söylenebilir, nakarat ve köprü ard arda ve fazla uzun, verse'ler çok kısa. Onun haricinde gayet hoş bir şarkı.

Puan: 7.4 / 10


23: Wordly Angel (Prodüktör: Seven)

Bu şarkı Tech'in annesiyle olan ilişkisini anlatıyor ve tamamen annesi hakkında olan bir şarkı. Fazlasıyla dokunaklı. Strangeulation Vol 1 albümündeki Fear şarkısının devamı olarak da düşünülebilir. Annesinin hastalık aşamaları ve ölümünü kademeli olarak anlattığı bir şarkı. Ve annesinin ölümünden sonra karşılaştığı zorlukları, ve Tanrısal yanıyla şeytani yanı arasında sıkışıp kalmasından bahsediyor. Şarkının başındaki sözler ise çok etkileyici: "Annem bana, benim cennetten gönderilmiş bir melek olduğumu söylerdi. Annem bana 'Bu dünya bizim evimiz değil.' fikrini aşıladı. Annem yukarı bakarak bana 'Yakında gideceğim.' dediğinde boğazım düğümlendirdi. Dona kalırdım. Çünkü yalnız kalacağım anlamına geliyordu. Ve o gitti...

Nakarat annesinin öğütleri gibi düşünülebilir aslında. "Bu dünya bize ait değil, bu hayat yakında sona erecek, ve bir gün, kanatlarımız olacak, uçup gideceğiz, uçup gideceğiz..."

Tech'in annesi Müslümandı ve dinine aşırı bağlı biriydi. Tech, annesi olmasaydı büyük ihtimal şu an inançlı olmayacağını söylüyor. Zaten Tanrı'ya olan inancı bayağı zayıflamış durumda. 

Prodüksiyona gelirsek şarkı sürekli durgun ve duygusal bir havada ilerliyor, ki olması gereken de bu zaten. Beat şarkının yapısına ve liriklere uygun olmuş. Daha farklı olabilir miydi? Evet olabilirdi. Ama kesinlikle kötü değil.

Puan: 8.9 / 10

24: Roadkill feat. Excision & Krizz Kaliko (Prodüktör: DJ Excision)

Elektronik dans müziği ve rapin harmanlanmış hali. Ben elektronik müzik sevmem, ama bu şarkıya objektif yaklaşmaya çalışıyorum, yine de sevemedim açıkçası. Pek ayırt edici bir özelliği yok. Ama her türlü müzik türünü rap ile harmanlamaya çalışan Tech'in EDM'i de işin içine katması güzel ve takdire şayan bir şey tabi. Büyük ihtimal elektronik müzik sevenler şarkıyı sevecektir ama ben sevmedim. 

Bu şarkıya puan vermek istemiyorum çünkü şarkı hakkında kafamda hiçbir şey yok.

---------------------------------------------------------------------------------

Roadkill, albümün son şarkısıydı. Ama bir de deluxe versiyon var. Deluxe versiyonda da 2 şarkı yer almakta. O şarkıları çok kısa kısa geçeceğim. Puanlama yapmayacağım.


Bonus Şarkılar

25: Anti feat. Krizz Kaliko & Band of Psychos (Prodüktör: Seven)

Adı üstünde. Anti :D Antisi olduğu şeyleri anlattığı, onlara karşın yazılmış bir şarkı. Band of Psychos, Strange Music bünyesinde bulunan bir rock-metal grubu. Ve şarkının enerjisine de çok güzel ayak uydurmuşlar. Tech N9ne da şarkıda rock rap yapıyor gayet hoş bir şekilde. Ancak Krizz Kaliko'yu şarkıda pek iyi bulmadım. Kötü demiyorum, ama şarkının akışını bozuyor bence. Şarkı üst düzey bir şarkı değil. 

26: Young Dumb Full of Fun feat. Ces Cru & Mackenzie O'Guin (Prodüktör: Seven)

Strange Music, Tech N9ne ve Travis O'Guin'in kurduğu bir şirket biliyorsunuz. 
Nakaratta şarkının adını sürekli söyleyen kız ise Travis'in kızı Mackenzie :D Tech ile başka düetleri de oldu. 

Albümdeki bir başka neşeli şarkı. Şarkı Kansas City'deki parti hayatını ve alkol, hap kullanımını anlatıyor. Tech daha önce komaya girdiğinden artık bu ortamlarda pek bulunmuyor, dolayısıyla şarkıda eski günlerine atıfta bulunuyor diyebiliriz. Ve Dead Alive skit'inden hatırlayacağınız Ces Cru da şarkıda yer alıyor. Şarkı hakkında pek söylenecek bir şey yok. Eğlenceli hoş şarkı işte, dinlenip geçilir :d



SONUÇ 


Ve sonunda incelememiz bitti arkadaşlar. Buraya okuduysanız cidden teşekkür ederim. Yorumlarınızı da site, Twitter, Face vs. üstünden belirtirseniz sevinirim. Bir sonuca gelmek gerek. Bu albüm Tech N9ne'ın en iyi albümü mü gerçekten? Hayır hayır değil. Kesinlikle değil. Tech daha az imkanlarla daha iyilerini yaptı. Absolute Power, Killer, Everready, K.O.D. gibi. Ve açıkçası bir önceki albümü Something Else daha sağlam bir albüm Special Effects'ten. Peki bu albümün kötü olduğu anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Ama olması gerektiği gibi de değildi sanki. 

Asıl eleştirileri sona sakladım diyelim. Zaten albümün çok eleştirilecek bir yanı yok. Gayet harika ve 'olmuş' bir albümdü. Ama 'tamamlanmamış' idi.Bir iki ufak şey var onları anlatacağım.

Tech N9ne'ın en büyük hatası albümden sürekli "Bugüne kadar ki en iyi albümüm, yaptığım en iyi iş, olağanüstü bir şey, kariyerimin en heyecanla beklenen albümü" gibi tabirlerle bahsetmesiydi ve bunu çok sık yaptı. Ve beklentiler de yükseldi doğal olarak. Ancak single'lar bir süre boyunca beklentileri düşürdü. Aw Yeah güzeldi ama beklenen etkiyi yaratmadı. Dyin' Flyin' de güzeldi belki ama o da beklenen şarkı değildi. Hood Go Crazy hayal kırıklığıydı. On the Bible ortalamaydı. Speedom hele şükür dedirtti. Wither da sağlamdı. Ama işte bir şeyler eksikti. Açıklayamadığım bir şey bu. Eski albümlerindeki heyecan ve hissiyat yoktu sanki. Annesinin ölümü onu çok etkiledi ve bu kesinlikle albüme yansıdı. Neredeyse her gün bir konser verip de albüm hazırlamaya çalışmak da bu durumu etkiledi. Ve demin dediğim gibi, en büyük sorun beklentilerin çok ama çok artmasıydı. Albüm çıkınca da doğal olarak ufak bir hayal kırıklığı oldu. Ama ben single'lardan sonra beklentilerimi bayağı düşürmüştüm. İyi ki de düşürmüşüm. Albüm çıkınca beklentilerimi karşılamıştı çünkü. 

Tech N9ne, sanırım kariyerindeki en önemli albüm olduğu için, albümü bu şekilde pohpohluyor, bilerek yaptığı bir şey. Hak veriyorum kesinlikle. Karşı çıkamam buna. Sonuçta patlama yapacağınız bir albüm olacak bu. Ne kadar pohpohlarsan o kadar iyi. Diyeceksiniz ki amma eleştirdin albümü, hayır bunlar sert eleştiriler değil ki, sadece olan şeyleri anlatıyorum. Tech asıl kimliğini ister istemez az da olsa kaybediyor, mainstream müziğe hafiften de olsa ayak uyduruyor, bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok, adamımızın adını herkes bilsin istiyorsak bu da olmak zorunda. Bu yaptığı işlere de yansıyor. Belki eski albümlerindeki hava olmayabilir ama Tech her zaman aynı kalitesiyle bizlerle. Ve gittikçe tanınıyor olması, gittikçe daha büyük isimlerle çalışması beni sevindiriyor. İnsanlar Tech'in müziğini tanıyor. Ve şunu da söylemem gerekiyor, albüme alışmanız ve gerçekten sevip alışabilmeniz için en az 2 kez dinlemeniz gerekiyor. Bu şart gibi bir şey. İlk dinleyişinizde pek alışamıyorsunuz, sonraki seferlerde içine çekiyor albüm sizi. Ve aslında daha güzel olduğunu fark ediyorsunuz. Ayrıca bu albümde Tech N9ne lirikalliğe daha da önem vermiş. Ve ben rapte en başta liriklere bakarım. Bu açıdan da çok houma giden bir albüm oldu. Aw Yeah belki de yazdığı en lirikal parçalardandı. Çok derin manalar içeren, kesinlikle boş sözler içermeyen lirikal seviyesi üst düzey bir albümdü. 

Special Effects 2015'in en iyi rap albümlerinden biri şu an, ve yılın en iyi rap albümlerinden biri olmaya da aday. Grammy'ye falan aday olur mu bilemeyiz, o işler nasıl işliyor bir fikrim yok, ama bu albümle artık önü açıldı kesin olarak ve sonraki albümlerinde Grammy'ye katılıp ödül kazanması işten bile değil artık. Special Effects, Tech'in kariyerinin en önemli albümü, ve iyi bir albümü, ama en iyi değil... 


GENEL PUAN: 7.7




İnceleme: Emin Demircan (twitter.com/NomadCRY / facebook.com/NomadCRY1)

facebook.com/EminemTeamTurkeyFans
twitter.com/EminemTurkeyBlg
instagram.com/EminemTurkeyBlg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder